Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

10 nejkrásnějších chorvatských ostrovů

/
  • 8. června 2017 ● 00:00

    Dovolená v Chorvatsku, to je nejen pobyt na pevnině, ale také na chorvatských ostrovech, kterých je přes tisíc. Zajímavostí je, že různé chorvatské úřady uvádějí různý počet svých ostrovů, který se liší i o desítky! Zde je 10 nejvyhledávanějších ostrovů Jadranu, které nabízejí jak oblíbený prázdninový ruch, tak nerušené soukromí na opuštěných plážích.

  • 1.

    CRES - Klid a pohoda

    Jeden z největších chorvatských ostrovů nabízí možnost trávit dovolenou v klidném prostředí, kochat se nádhernou přírodou a průzračným mořem, malebnými vesničkami. Okouzlující je centrum ostrova, město Cres, se starověkým opevněním. Na západním pobřeží ostrova se přibližně 500 metrů od letoviska Martinšćica nachází vyhlášená pláž Slatina. Oblázky a pozvolný vstup do moře, stromy nabízející stín i nabídka služeb přilehlého kempu jsou pro ideální rodiny s dětmi.

    Užijte si malebná zákoutí Chorvatska
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    DUGI OTOK - Delfíni a jeskyně

     

    Dugi Otok (chorvatsky dlouhý ostrov – přes 40 km) nabízí mimořádně krásné pláže, skvělé podmínky pro vodní sporty a potápění. Na jihu se otevírá jedním z nejkrásnějších jadranských zálivů, který se jmenuje Telašćica, do níž často zavítají delfíni. Na ostrově najdete jak strmé útesy, tak i klidné zátoky, krasové jeskyně i slané jezero. Část ostrova je chráněna, jelikož se zde nachází národní park.

    Užijte si malebná zákoutí Chorvatska
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    HVAR - Slunce a levandule

    Ostrov v nejjižnější části Chorvatska je jedním z nejvyhledávanějších turistických destinací této země, především pro slunné, teplé, středomořské klima. Teplota vody se zde v letních měsících pohybuje okolo 23 až 27 °C. Ostrov je někdy nazýván chorvatskou Madeirou, protože má největší počet hodin slunečního svitu na chorvatském Jadranu. Říká se mu ale také ostrov levandulový, to pro lány průmyslově pěstované levandule. I přes svou popularitu uspokojí i příznivce spíše soukromější dovolené, díky několika téměř opuštěným, klidným a ovšem nádherným plážím. Poetické je rovněž město Hvar s malým přístavem pro výletní lodě či historicky významné letovisko Stari Grad.

    Užijte si malebná zákoutí Chorvatska
    Autor: ss

  • 4.

    KORČULA - Slunečná perla

     

    Černá perla Jadranu, tak se někdy nazývá ostrov Korčula ležící jižně od ostrova Hvar. I ten láká i na podmínky Jadranu výjimečně vysokým počtem slunečních hodin. Je typický bohatou středomořskou vegetací a okouzlující jsou mnohé nedotčené zátoky s křišťálově čistým mořem. Vedle toho je nevětší atrakcí ostrova starobylé město Korčula, kterému se díky jeho mohutným hradbám přezdívá "malý Dubrovník".

    Ostrov Korčula
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    KRK - Příroda i dobré víno

     

    Od roku 1980 spojuje tento ostrov s pevninou most, jeden z nejdelších na světě. Cesta na tento poetický kus země oblévané mořem je tak snadná. Kochat se zde můžete podobně jako již před mnoha desetiletími s oblibou činila vídeňská aristokracie, nádhernou přírodou, dokonalými plážemi i historickými zajímavostmi. K populárním cílům patří město Baška, Punat, Njivice ale také Krk s charakteristickými úzkými a spletitými uličkami. V dnešní době ale můžete přidat i zábavu v podobě vodních sportů či absolvování některé z vinných stezek.

    Užijte si malebná zákoutí Chorvatska
    Autor: archiv, scom

  • 6.

    MLJET - Zapomenutý ráj

    Jeden z méně známých chorvatských ostrovů je ostrov Mljet, prý skutečný ráj. Západní část ostrova je pro své přírodní krásy a podmínky uznána jako národní park. Pro ty, kteří zde chtějí trávit dovolenou, bývají největším lákadlem zdejší laguny a zátoky, které jsou často přístupné pouze lodí. V rámci národního parku pak můžete navštívit jezera Malo a Veliko Jezero. Voda v lagunách je v průměru o 4°C teplejší než v okolním moři.

    Užijte si malebná zákoutí Chorvatska
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    PAG - Podmořský svět

     

    Ostrov Pag, to jsou především nádherné pláže. Vyhlášenou písečnou pláží ostrova Pag je Čista plaža, nedaleko městečka Mandre, která je pro pozvolný vstup do moře oblíbena především rodinami s malými dětmi. Panuje tu rovněž příjemné klima a vyžití tu najdou příznivci vodních sportů i nadšenci pro potápění.

    Pag
    Autor: Foto: HTZ (Chorvatské turistické sdružení), Ivo Biočina, Boris Kačan, Mario Romulić, Romeo Ibrišević, Aleksandar Gospić, Milan Babić

  • 8.

    PAKLENI - Cíl nudistů i potápěčů

     

    Souostroví Pakleni Otoci leží nedaleko vyhledávaného ostrova Hvar a pro ty, kteří milují více soukromí bez davů turistů, jsou ideálním místem pro trávení času na dovolené. Nejnavštěvovanější z celkem 16 ostrovů je Jerolim. Leží tu pláž označovaná jako ráj nudistů. Souostroví nabízí také mnoho zajímavých potápěčských lokalit.

    Nudista
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 9.

    RAB - Vzduch, který léčí

    Tento ostrov je nejjižnější a nejmírnější z tzv. kvarnerských ostrovů a je poměrně hornatý. Vyznačuje se příjemným klimatem, pro něž je vyhledáván astmatiky a alergiky. Starobylé město Rab je navštěvované nejen pro svou malebnost, ale i jako lázeňské letovisko. Poetiku ostrova dotvářejí borovicové a dubové lesy, vinice, olivové háje. Malé zátoky obklopené malebnými skalisky skrývají mnoho krásných oblázkových a písčitých pláží. Jedna z nejznámějších u Jaderského moře – Rajska plaža, je dlouhá 1,5 km. Pro nejmenší je bezvadná mělčina táhnoucí se desítky metrů od břehu.

    Užijte si malebná zákoutí Chorvatska
    Autor: Profimedia.cz

  • 10.

    UGLJAN - Po ostrově na kole

     

    Tento zhruba 22 km dlouhý a 3,8 km široký ostrov leží naproti Zadaru, hlavnímu městu Severní Dalmácie. Je ostrovem rybářů a zemědělců, porostlý vinnou révou a olivovníky. Nabízí na dvě desítky kilometrů pláží. Zřejmě nejznámější z nich, pláž Monastir, je vhodná pro děti i neplavce. Ostrov Ugljan ale nabízí i vyžití pro cyklisty díky množství cyklostezek v celkové délce kolem 60 km, stejně jako historické památky, sportovní vyžití a rovněž je vyhledáván milovníky potápění.

    .
    Autor: Shutterstock

  • 11.

    Galerie

    Fotogalerie
    15 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy