Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dovolená s dětmi: Jak přežít cestu autem?

/
  • Cestování s dětmi chce přípravu. Jinak se změní v peklo.
    31. května 2016 ● 16:30

    Dovolená je fajn, ale cesta na ni bývá úmorná, nudná a náročná. Obzvlášť cestujete-li k moři po vlastní ose. Poradíme vám pár triků, jak zvládnout jízdu autem v pohodě. A také máme zaručené tipy, jak po cestě zabavit malé i velké ratolesti.

  • 1.

    1. Nastudujte trasu

    Důkladné nastudavání cesty předem se hodí
    Autor: Profimedia

    Než vyrazíte, pořádně si zjistěte, kudy pojedete, kde budete muset platit poplatky, a naplánujte si několik zastávek. Nemá cenu jet „na doraz“. I dospělí se občas potřebují protáhnout, nadechnout se čerstvého vzduchu, koupit si kávu. S menšími dětmi si klidně dělejte pauzu každou hodinu.

  • 2.

    2. Vybavte se

    Vaše dítě se v autě nudí, připravte si proto nějaké slovní hry
    Autor: ČTK

    Pro sebe si přibalte oblíbená CD, která vám cestu zpříjemní. Malým dětem vezměte pohádky na CD, oblíbené písničky, pak nějaké hračky a knížky na prohlížení (existuje pytel na hračky k zavěšení na přední sedadlo - v něm si dítě samo vybere s čím se chce právě zabavit).

    Větším ratolestem vezměte zábavu podle vašich možností - nejlépe digitální hry, MP3 s jejich oblíbenou hudbou, či DVD přehrávač s filmy a pohádkami (i pro ty menší).

    I když nefandíte sladkostem, zásoba bonbónů a sušenek se při cestě vyplatí. Oddálí otrávenost dětí z nekončící jízdy a také jim na potřebnou chvíli zavřou pusu. Navíc se hodí jako odměna různých her.

  • 3.

    3. Domluvte si pravidla

    Připravte si občerstvení, které vás na dlouhé cestě osvěží
    Autor: profimedia.cz
    Připravte si občerstvení, které vás na dlouhé cestě osvěží
    Autor: profimedia.cz

    Miminkům asi nevysvětlíte, že se musíte soustředit na řízení. Pusťte jim proto relaxační hudbu, u které se jim bude dobře usínat. Starší děti si obvykle chtějí povídat, což se dá během nenáročných úseků, ale hrát s dětmi slovní fotbal ve chvíli, kdy řešíte složitou křižovatku, je nebezpečné. Vysvětlete to svým potomkům předem a domluvte se, kdy na vás nemají mluvit.

  • 4.

    4. Vyhněte se nevolnosti

    Nevolnost v autě? Vyhněte se jí
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    5. Sjednejte si asistenční službu!

    Porouchalo se vám auto? Volejte asistenční službu.
    Autor: scom

    Její pomoc oceníte, pokud se vám v cizině auto rozbije i pokud vyrazíte bez dětí. S nimi je ovšem jakékoliv řešení krizové situace dvojnásobně náročné, proto na ni rozhodně nezapomeňte!

    Fotogalerie
    5 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy