S obsahem povinné výbavy automobilu je každý řidič obeznámen vyhláškou, která ji upravuje. V předchozím článku jsme uvedli, že nezáleží jen na kompletnosti, ale také na detailech výbavy jako na doplňování lékárničky a kontrole dat spotřeby léků. I za prošlá léčiva totiž hrozí vysoká pokuta. Toto jsou ale jen pravidla platná pro české silnice, což je pro tuzemského řidiče nejvyšší příkaz, kterým by se měl řídit. To také potvrzuje tzv. vídeňská úmluva, která říká, že auto má být vybaveno podle zásad země, v níž je registrované. Neškodí se ale před vaším výletem do zahraničí podívat na pravidla platná pro stát, kam se chystáte.

Francie

Stejně jako v Čechách je povinný výstražný trojúhelník. Naopak lékárnička a hasicí přístroj nutností nejsou. Součástí povinné výbavy je reflexní vesta, která má být v dosahu řidiče.

Chorvatsko

Chorvatská povinná výbava je téměř totožná s českou. Jedním z několika drobných rozdílů je tažné lano jako součást vybavení vozu. V případě nehody je povinen nejen řidič, ale i ostatní spolucestující mít mimo vůz oblečenou reflexní vestu. Výstražný trojúhelník je samozřejmostí. Pokud však za automobilem cestou do ciziny táhnete přívěs, musíte přibrat jeden trojúhelník navíc.

Itálie

Italská nařízení na rozdíl oděských nevyžadují, aby byl vůz opatřen lékárničkou a hasicím přístrojem. Co je ovšem nutné, je reflexní vesta a její oblečení mimo obec.

Španělsko

Ve Španělsku jsou pouze dva rozdíly oproti českým pravidlům. První je povinnost dvou výstražných trojúhelníků a oblékání reflexní vesty mimo obec, což je totožné s Itálií. České nařízení mít v autě lékárničku je pak pro španělské zákony nadstavbou.

Zkontrolujte si povinnou výbavu vozu dříve, než vyrazíte na cesty, abyste mohli prožít ničím nerušenou dovolenou. Lepší je toho mít vždy více, než něco postrádat.

Fotogalerie
6 fotografií