Dlouhé hodiny za volantem

I v době levných letenek zůstává auto oblíbeným způsobem dopravy na letní dovolenou u moře. Dovolené často předchází stres, který pro řidiče skončí až v místě pobytu. Řízení automobilu je náročná činnost, klade vysoké nároky na psychické i fyzické schopnosti člověka – pozornost, rychlé rozhodování, pohotovost reakcí a boj s únavou. Při řízení v zahraničí se navíc přidávají i další faktory jako je odlišné dopravní značení, jiné předpisy a neznalost zdejších silnic.

Řidič na prvním místě

To, jak cesta proběhne, záleží právě na řidiči. Ten by neměl sedat za volant unavený nebo vystresovaný. Během cesty by neměl přeceňovat své síly a dopřát si čas od času 15 minutovou přestávku na protažení a občerstvení. Únava se podílí až na 40 % dopravních nehod.

Jak se připravit na cestu?

Do auta si vezměte dobrou mapu, autoatlas, vytiskněte si plán cesty s pomocí internetových plánovačů nebo si pořiďte dobrou GPS navigaci. Řidiče si hýčkejte a pomáhejte mu – podávejte mu nápoje, pomozte mu sledovat trasu a bavte ho.

Jak udržet pozornost? Hrajte si!

Kdo uvidí první...: Řidič vymýšlí věci a ostatní se je musí v krajině najít. Kdo nález ohlásí první, získává bod.

Slovní fotbal: Kdo by ho neznal? Na poslední slabiku vyřčeného slova musí následující hráč vymyslet další slovo, jinak vypadává. Poslední vyhrává.

Kdo to je?: Jeden z hráčů si myslí věc, osobnost, zvíře atd. a ostatní se snaží totožnost odhalit otázkami, na které lze odpovědět ANO/NE. Kdo uhodne, vyhrává a vymýšlí další „objekt“.

Víte, že…

… že zlobivé děti v autě zvyšují stres řidiče. Ten pak může reagovat podobně, jako by byl pod vlivem alkoholu.

Fotogalerie
3 fotografie