A vítězem se stává - chvilka napětí - opět Petr Dvořák, šéf Novy. Překvapení se letos nekonalo, i když se Nově nedařilo tak, jak se od ní čekalo. To na dalších místech už došlo k velkým posunům. Propadli se vládci Primy, šéf Sazky Hušák nebo Miloš Zapletal. Naopak jiní výrazně povyskočili - například Leoš Mareš, Michaela Maláčová nebo Vendula Svobodová. Novými tvářemi v žebříčku jsou nejen Libuše Šmuclerová, ale také režisér Jan Svěrák nebo producent Borek Severa.


1. Petr Dvořák (43) - Generální ředitel TV Nova Loňské umístění: 1. Kdo je to? Absolvent ČVUT, obor technická kybernetika, nastoupil do Novy před čtyřmi roky, když ji koupila finanční skupina PPF. Mělo to logiku - dravý manažer Dvořák byl v PPF pravou rukou nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a mnohé se od něj naučil. Proč 1. místo? Dvořák řídí největší komerční stanici v zemi. Jestliže v prvním pololetí Nova lehce ztrácela a například Bailando nepřekonalo StarDance, podzim ji vychází. Uspěla s reality show Vem si mě!, vybudovala nové zpravodajské centrum a chrlí hojně sledované seriály Ulice, Ordinace v růžové zahradě a Pojišťovna štěstí.
2. Jiří Janeček (50) - Generální ředitel ČT Loňské umístění: 2. Kdo je to? Jiří Janček v ČT začínal jako reportér zpravodajství, poté moderoval Události, z nichž před čtyřmi roky zamířil do křesla generálního ředitele. Jeho plat činí 140 tisíc Kč + odměny. V srpnu mu na účet například doputoval roční bonus 500 000 Kč. Proč 2. místo? Janeček šéfuje instituci, jejíž roční rozpočet činí 6,46 miliardy korun, přičemž mezi tvůrce se rozděluje 2,1 miliardy. Sám Janeček prožil velmi vypjatý rok. V některých dnech válcuje Novu, na druhou stranu se potýká s prostesty zaměstnanců i odchody blízkých spolupracovníků. Neustále se spekuluje o jeho odvolání.
3. Libuše Šmuclerová (44) - Generální ředitelka Ringier ČR Loňské umístění: 3. (Tomáš Böhm, bývalý ředitel Ringier ČR) Kdo je to? Už rok je generální ředitelkou vydavatelství Ringier ČR, pod nějž spadá i Blesk. Do tištěných médií přišla z televizního prostředí. Z České televize zamířila v roce 1993 do vznikající Novy, kde se vypracovala až na post programové ředitelky. Proč 3. místo? Libuše Šmuclerová šéfuje vydavatelství, pod které např. spadají tituly Reflex, deník Sport, bezplatné noviny 24, ale především Blesk, který je s přehledem nejprodávanějším a nejčtenějším deníkem v zemi a má zasadní vliv na český showbyznys. Na podzim navíc Ringier koupil bulvární titul Aha a posílil tak pozici na trhu.
4. Michel Fleischmann (54) - Prezident Evropy 2 a Frekvence 1 Loňské umístění: 7. Kdo je to? Michel Fleischmann odešel v roce 1968 s rodiči do Francie, do rodné Prahy se přestěhoval v roce 1990. Rozhlasový magnát spustil v devadesátých letech vysílání prvního soukromého rádia u nás - Evropy 2. Frekvence 1 je v éteru slyšet od roku 1994. Proč 4. místo? Řídí úspěšná rádia, z nichž každé je zacíleno na jinou skupinu a ovlivňuje odlišnou část showbyznysu. Zatímco Frekvence 1 udržuje opakováním hitů v povědomí leckdy zasloužilé zpěváky, Evropa 2 se podílí na vytváření hvězd. A to nejen hudebních, ale i moderátorských.
5. Karl Hans Arnold (45) - Předseda představenstva Mafra Loňské umístění: 18. Kdo je to? Zkušený manažer je šéfem Mafry od roku 2002. Zároveň je synem největšího vlastníka a dědicem celé firmy. Proč 5. místo? Šéfuje velkému vydavatelskému domu, pod který spadají dvě menší rozhlasové stanice, hudební televize Óčko a v neposlední řadě i deníky Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. V uplynulém období Mafra výrazně posílila pozici na internetu, kde patří k největším českým hráčům.
6. Václav Kasík (60) - Generální ředitel Českého rozhlasu Loňské umístění: 12. Kdo je to? Bývalý hudebník, který doprovázel Naďu Urbánkovou, Hanu Zagorovou nebo Evu Pilarovou, získal zkušenosti v soukromém rádiu Alfa. Český rozhlas vede od roku 1999. Proč 6. místo? Oproti loňsku si polepšil - z dvanáctého místa poskočil na šesté. Vděčí za to jak úspěchům "svých" stanic, tak propadům konkurence. V tuto chvíli je králem éteru, protože nikdo jiný nemá pod palcem tolik stanic. Na druhou stranu dopad na showbyznys není tak velký jako u soukromých rádií.
7. Aleksandras Cesnavicius (32) - Gen. ředitel Primy + Petr Chajda (40) - Výkonný ředitel Primy Loňské umístění: 4. a Loni se neumístil Kdo je A. Cesnavicius? Litevský manažer s vystudovanou psychologií a sociologií pracuje pro mediální firmu MTG od roku 2000. Ta vlastní v televizi Prima padesátiprocentní podíl a fakticky tak rozhoduje o jejím směřování. Kdo je P. Chajda? Absolvent vysokých škol a akademií v Praze, Madridu a Dublinu působil v televizi Nova a také v TV Barrandov. V Primě je od letošního 1. dubna. Jeho krédo zní: Co tě nezabije, to tě posílí. Proč 7. místo? Letošek je pro Primu hodně špatný rok. Bídné výsledky z první půlky měli zachránit VyVolení. Jenže zatímco první řadu sledovaly dva miliony diváků, na druhou se dívá sotva čtvrtina...
8. Michaela Maláčová (36) - Prezidentka České Miss Loňské umístění: 21. Kdo je to? Československá Miss z roku 1991, bývalá mluvčí ODS a nyní úspěšná manažerka. Jejím přítelem je miliardář Bakala, s nímž má dvě děti. Proč 8. místo? Je jednou z nejúspěšnějších podnikatelek, má vlastní PR agenturu. Nezalekla se žaloby, kterou na ni podal prezident MISS České republiky Miloš Zapletal.
9. Miloslav Zapletal (65) - Prezident Miss ČR Loňské umístění: 5. Kdo je to? Už 20 let vládne soutěži hledající nejkrásnější ženu země. Letos opustil manželku Danielu a jeho partnerkou se stala Hana Hotová, spolupracovnice z jeho firmy APK/2. Proč 9. místo? Loni dosáhl na pátou pozici, letos jen na devátou. Důvodem je stagnace soutěže, konkurence v podobě České Miss a také fakt, že půlku své společnosti prodal podnikateli Janu Moťovskému.
10. František Janeček (63) - Majitel agentury GoJa Loňské umístění: 6. Kdo je to? V osmdesátých letech minulého století sklízel úspěchy se skupinou Kroky, v níž zpívali Michal David, Pavel Horňák, Markéta Muchová a další. Po revoluci založil agenturu GoJa, která produkuje muzikály (např. Bídníci a Miss Saigon) a organizuje kulturní (i předvolební) akce. Proč 10. místo? Janeček má v zákulisí českého showbyznysu stále ohromný vliv, v posledním období a po zdravotních problémech ale zvolňuje tempo. O to více se ale věnuje přítelkyni Tereze Mátlové, s níž čeká potomka.
11. Zbyněk Knobloch (48) - Ředitel pobočky Sony BMG Loňské umístění: 8. Kdo je to? V čele české pobočky významného hudebního vydavatelství stojí již třetím rokem. A přitom jeho kariéra mohla být zcela jiná. Začínal v Ekonomickém ústavu Akademie věd, po revoluci však stál u zrodu impéria Bonton. Proč 11. místo? Obstát v rozbouřených vodách hudebního moře plného pirátů je stále obtížnější. Knobloch ale drží kormidlo pevně a i přes všeobecný pokles příjmů jeho firma ovládá 25 procent trhu. Alba tu vydávají např. Aneta Langerová, Dan Bárta nebo Sámer Issa.
12. Vladimír Kočandrle (46) - Ředitel EMI ČR Loňské umístění: 9. Kdo je to? Skladatel, textař a producent spoluzakládal hudební firmu Monitor, kde zastával pozici ředitele. Tento post si udržel i po splynutí s nadnárodním koncernem EMI v roce 1994. Proč 12. místo? Česká hudební dvojka se drží v těsném závěsu za Sony BMG. K úspěchu jí dopomáhá například kapela Kryštof nebo hvězdná Lucie Bílá.
13. Tomáš Filip (43) - Generální ředitel Universal Music Loňské umístění: 11. Kdo je to? Šest let pracoval v Supraphonu. Nyní už třináct let stojí v čele hudebního vydavatelství Universal Music. Bratr zpěvačky Lenky Filipové objevil mimo jiné Martina Maxu nebo chlapeckou skupinu Lunetic. Proč 13. místo? Universal Music patří k největším hudebním vydavatelstvím u nás. "Kromě toho chceme poskytovat umělcům nejlepší servis a to se nám daří," říká Filip.
14. Jaromír Skopalík (44) - Jednatel vydavatelství Bauer Media Loňské umístění: 14. Kdo je to? Řídí jeden z největších vydavatelských domů. Zaměřuje se na společenské časopisy: Rytmus života, Bravo, Šťastný Jim, Žena a život, Pestrý svět, Chvilka pro tebe aj. Proč 14. místo? Bauer Media letos odkoupila čtyři programové časopisy: Týdeník Televize, TV Max, TV Revue a TV Plus od vydavatelství Ringier. Navíc se spojila s hudební televizí Óčko v projektu Bravo TV, který bude kopírovat zavedené rubriky teenagerského časopisu Bravo.
15. Jiří Hrabák (46) - Generální ředitel Rádia Impuls Loňské umístění: 15. Kdo je to? Začínal v redakci Zelené vlny Českého rozhlasu, v roce 1991 odešel do soukromého rádia Evropa 2 jako zprávař. V roce 1999 vzniklo Rádio Impuls, kde začínal jako moderátor. Dnes celoplošnou rádiovou stanici úspěšně řídí. Proč 15. místo? Impuls si drží pozici nejposlouchanějšího rádia u nás. Denně si ho naladí 1,08 milionu posluchačů. Během posledních dvou tří let dostalo rádio nový nádech. "Chceme, aby naše rádio bylo nejen zdrojem informací a české hudby, ale i společníkem," říká Hrabák.
16. Jósef Steff (40) - Výkonný ředitel vydavatelství Sanoma Magazines Praha Loňské umístění: 16. (György Szabó, bývalý výkonný ředitel vydavatelství) Kdo je to? Šest let působil jako finanční ředitel Sanoma Magazines Budapest. V listopadu vystřídal Maďara Györgye Szabóa v pozici výkonného ředitele vydavatelství. Sanoma Magazines Praha vydává tituly: Vlasta, Květy, Story, National Geographic a Dům a Zahrada. Proč 16. místo? V srpnu vydavatelství koupilo největší český a slovenský portál o bydlení a stavebnictví TVUJDUM.CZ a TVOJDOM. SK. Vlastní server eStranky.cz, které letos poprvé předstihly v návštěvnosti portál Atlas.cz.
17. Leoš Mareš (32) - Moderátor a zpěvák Loňské umístění: 38. Kdo je to? Televizní a rozhlasový moderátor, který se úspěšně pokusil o dráhu zpěváka. Milovník drahých a rychlých aut. Proč 17. místo? Je nejvyhledávanějším českým moderátorem. Nyní se chystá na uvádění pěvecké soutěže X-Factor. Jeho hvězda, příjmy i vliv letí vzhůru.
18. Lucie Bílá (41) - Zpěvačka Loňské umístění: 19. Kdo je to? Královna české hudební scény a spolumajitelka Divadla Ta Fantastika za dvaadvacetiletou hudební kariéru získala devět Zlatých slavíků. Vydala devět desek, zahrála si v úspěšných muzikálech a také filmech. Proč 18. místo? Lucie na sobě letos hodně pracovala. V říjnu vydala očekávané album WOMAN a spojila ho s turné Madeland Tour 2007, které mapovalo celou její dosavadní kariéru. Příští rok se chystá vydat DVD s muzikály Láska je láska a Elixír života.
19. Robert Porkert (42) - Jednatel a promotér agentury Interkoncerts Loňské umístění: 23. Kdo je to? Organizuje ty největší a nejočekávanější koncerty u nás. Právě on představil v Česku Christinu Aguileru, Madonnu či skupinu Korn. Letos do Česka také přivezl kontroverzní výstavu nabalzamovaných mrtvých lidských těl - Bodies. Proč 19. místo? Daří se mu stále častěji lákat do České republiky ty největší celebrity světového showbyznysu a nastavuje tak domácím umělcům pomyslné zrcadlo.
20. Karel Gott (68) - Zpěvák Loňské umístění: 17. Kdo je to? Dvaatřicet Zlatých slavíků, více jak 70 samostatných koncertních turné, 30 milionů prodaných desek. Zpěvák, spoluzakladatel umělecké agentury GoJa s Františkem Janečkem. Získal postavení, jakého se jinému zpěvákovi naší hudební scény nikdy nedostalo. Zazpíval si v americkém centru zábavy Las Vegas a Atlantic City, v Nashville i v newyorské Carnegie Hall. Proč 20. místo? Karel Gott, který si dokáže udržet své fanoušky i v zahraničí, především v německy mluvících zemích, letos změnil způsob distribuce a hlavně cen svých desek. Jako jediný český interpret poprvé vydal novinkové CD Každý má svůj sen za lidovou cenu 44 korun.
21. Petr Šiška (42) - Prezident Akademie populární hudby Loňské umístění: 44. Kdo je to? Textař, prezident Akademie populární hudby a majitel agentury Petarda Production. Proč 21. místo? Je v čele prestižní hudební soutěže, v níž rozhodují lidé z branže. Objevil čtrnáctiletou rockovou zpěvačku Ewu Farnou, které předvídá velkou budoucnost. A to nejen v českých vodách.
22. Petr Vachler (41) - Filmový a televizní producent Loňské umístění: 20. Kdo je to? Majitel firmy Vachler Art Company, producent a také zakladatel a ředitel České filmové a televizní akademie, která vyhlašuje filmové ceny Český lev. Proč 22. místo? Má velký vliv na filmovou a televizní tvorbu a soutěže Český lev a ELSA. Bohužel filmové ceny trpí často podivným pojetím slavnostního večera. Herci pak většinou trpí u vegetariánského občerstvení.
23. Jaroslav Těšínský (57) - Organizátor soutěže Český slavík Mattoni Loňské umístění: 22. Kdo je to? Pod jeho vedením pořádá společnost Musica Bohemica tradičníí hudební anketu u nás - Českého slavíka. Letos se uskuteční již 42. ročník. Mimo to pořádá i koncerty a interpretům vydává desky. Proč 23. místo? Získat slavíka je pro zpěváky a zpěvačky stále atraktivní. Letos se očekává velký souboj Lucie Bílé, Anety Langerové a Lucie Vondráčkové.
24. Jan Kraus (54) - Moderátor, herec, scenárista Loňské umístění: 25. Kdo je to? Ironický humor a pohotové reakce - to jsou hlavní zbraně Jana Krause, který moderuje, režíruje a předsedá Filmovému a televiznímu svazu. Proč 24. místo? Oblibu a vliv nasbíral hlavně díky Uvolněte se, prosím. Své vtipné narážky prezentuje i na Frekvenci 1.
25. Vendula Svobodová (35) - Ředitelka Kapky naděje Loňské umístění: 40. Kdo je to? Vdova po hudebním skladateli Karlu Svobodovi, která vychovává malého Jakuba. Založila a stará se o nadační fond Kapka naděje, který pomáhá dětem s poruchou krvetvorby. Proč 25. místo? O žádné jiné celebritě, byť v souvislosti s tragickou sebevraždou jejího manžela, letos nebylo napsáno více. Žádná jiná celebrita nebyla tolikrát na titulních stranách.
26. Aleš Hušák (50) - Generální ředitel Sazka, a.s. Loňské umístění: 10. Kdo je to? Generální ředitel a šéf představenstva největší loterijní společnosti v Česku. Jeho plat činní víc jak 1 milion korun. Proč 26. místo? Monstrózní a bezkonkureční Sazka Arena je postavena. Hušák nepřinesl žádný jiný projekt, který by ho udržel na výšinách.
27. Jiří Bartoška (60) - Prezident filmového festivalu, herec Loňské umístění: 27. Kdo je to? Již třináctým rokem se stará se svým týmem o nejvěhlasnější filmový festival ve střední a východní Evropě. Proč 27. místo? Každý rok se mu daří v Karlových Varech vítat známé hollywoodské hvězdy a významné osobnosti filmového plátna.
28. Jiří Adamec (59) - Režisér Loňské umístění: 28. Kdo je to? Jeden z nejznámějších českých režisérů, který se loni v Řecku oženil s televizní sporťačkou Janou Novákovou. Zplodili spolu syna Daniela. Proč 28. místo? Jen stěží byste hledali úspěšnějšího českého režiséra seriálů a také velkých zábavných pořadů.
29. Petr Dvořák (53) - Majitel rádií City a Blaník Loňské umístění: 34. Kdo je to? Majitel dvou rádiových stanic, který vsadil na pohodové české písničky... Proč 29. místo? Mezi velkými rozhlasovými stanicemi ovládanými zahraničními vlastníky zůstává takovým českým posledním mohykánem. Nechce se nechat spolknout mezinárodními investory.
30. Antonín Herbeck (44) - Kreativní ředitel vydavatelství Stratosféra Loňské umístění: 13. Kdo je to? Jedenáct let stojí v čele jednoho z největších vydavatelství s exkluzivními časopisy u nás. Původně vydavatelství začínalo s jedním titulem Esquire, dnes "chrlí" dalších sedmnáct titulů: Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, Style, Spy, Redhot, CosmoGIRL aj. Proč 30. místo? Vydavatelství se drží za stabilní "dvojkou" na trhu: Ringier a Bauer Media. Na příští rok chystá novinku - uvedení proslulého časopisu pro muže FHM, který vychází v 31 verzích po celém světě.
31. Jana Gondová (56) - Ředitelka Supraphonu Loňské umístění: 35. Kdo je to? Gondová vede od roku 1998 hudební vydavatelství Supraphon, které má v oblasti vážné hudby a mluveného slova vedoucí pozici. Proč 31. místo? Ani v dobách, kdy kralují pirátské nahrávky a přepálená CD, se pevné postavení společnosti neotřáslo. Jana Gondová nejvíce sází na Karla Gotta a Spejbla s Hurvínkem. "Na ty nikdo nemá," nechala se slyšet.
32. Jan Moťovský (38) - Podnikatel, majitel Gottlandu Loni se neumístil Kdo je to? Majitel slavného Gottlandu Karla Gota. Společně s Milošem Zapletalem vlastní soutěž krásy Miss České republiky. Proč 32. místo? Založil vlastní společnost Bohemia Art Production, která hodlá zastupovat vítězky a finalistky MISS ČR. Doposud se o ně starala Czechoslovak Models.
33. Petr Kratochvíl (56) - Spolumajitel Divadla Ta Fantastika Loňské umístění: 32. Kdo je to? Producent, bývalý životní partner Lucie Bílé, se kterou má nejen syna Filipa, ale i Ta Fantastiku. U Evropského soudu letos napadl způsob financování pražských divadel. Proč 33. místo? Na muzikálové scéně si vybudoval slušné postavení, ale veřejnost pomalu o muzikály ztrácí zájem...
34. Janis Sidovský (39) - Manažer hvězd Loňské umístění: 50. Kdo je to? Vlastní agenturu, která zastupuje české umělce. Je životní partner Pavla Vítka. Proč 34. místo? Zažil intenzivní rok, po smrti Karla Svobody pomáhal Vendule Svobodové. Byl jedním z prvních lidí, kteří vdovu utěšovali a poté ji asistoval při komunikaci s novináři.
35. Jaroslav Topercer (40) - Ředitel produkce agentury GoJa Loni se neumístil Kdo je to? Dlouhodobě spolupracuje se zpěvákem Karlem Gottem a Františkem Janečkem. Podílí se na propagaci nejednoho muzikálu uváděných v Česku. Proč 35. místo? Dokáže si najít místo ve vlivné české společnosti. Své kontakty umí patřičně využít a jsou téměř "bezedné".
36. Ondřej Soukup (56) - Hudební skladatel Loni se neumístil Kdo je to? Hrál v několika kapelách, mimo jiné i Pražském výběru. V osmdesátých letech začal spolupracovat s Karlem Gottem. Skládá muzikály i hudbu pro televizi a filmy. Proč 36. místo? Podílí se na deskách Lucie Bílé, často velmi kriticky vybíral SuperStar a nyní hledá X-Factor.
37. Martin Kratochvíl (61) - Ředitel Bontonu a skladatel Loňské umístění: 37. Kdo je to? Někdejší jazzrockový klávesista se po pádu totality vrhl na podnikání. Založil vydavatelství Bonton a vydělal miliony. Proč 37. místo? Není příliš vidět, ale velmi obratně tahá za nitky. Dvě desítky jeho firem zasahují téměř do všech oblastí českého showbyznysu.
38. Milada Karasová (57) - Ředitelka Czechoslovak Models Loňské umístění: 36. Kdo je to? Bývalá modelka, která před 17 lety založila modelingovou agenturu. Ta se dnes řadí mezi nejvlivnější a nejznámější i na zahraničním trhu. Proč 38. místo? V pořadí klesla mimo jiné proto, že od příštího roku již nebude zastupovat finalistky Miss ČR.
39. Jan Svěrák (42) - Režisér a scenárista Loni se neumístil Kdo je to? Syn neméně slavného Zdeňka Svěráka. Vystudoval na pražské FAMU dokument, ale zběhl k celovečerním filmům, které více vynášejí. Proč 39. místo? Svěrákova poslední hořká komedie Vratné lahve byla trhákem. V kinech ji vidělo přes milion diváků! To čeští tvůrci roky nezažili.
40. Borek Severa (57) - Producent Loni se neumístil Kdo je to? Jednatel produkční společnosti MaxiFilm & TV, spoluvlastní práva pro pokračování Nemocnice na kraji města.. Proč 40. místo? V zákulisí televizní tvorby se umí pohybovat. A také sehnat peníze. Právě on díky svým "pákám" dokázal získat 100 milionů na pokračování Nemocnice.
41. Ondřej Trojan (47) - Producent, režisér Loňské umístění: 43. Kdo je to? Bratr herce Ivana Trojana patří mezi nejvýznamnější hráče na poli českého filmu. Režíroval Želary, produkoval filmy Jana Hřebejka. Proč 41. místo? Jako producent uvedl letos do kin nový snímek Jana Hřebejka s názvem Medvídek.
42. Michal Horáček (55) - Textař a rentiér Loňské umístění: 31. Kdo je to? Živil se jako novinář a posléze začal psát texty. Se skladatelem Petrem Hapkou vytvořil úspěšnou autorskou dvojici. Proč 42. místo? Po prodeji sázkové kanceláře si užívá, cestuje a přednáší na vysoké škole žurnalistiku. Sám úspěšně dokončil vysokoškolské studium, obor antropologie.
43. Zoltán Morvai (35) - Předseda představenstva vydavatelství VLP Loňské umístění: 41. Kdo je to? Stojí v čele společnosti, která vydává regionální Deníky, několik týdeníků a bulvární deník Šíp. Proč 43. místo? Vliv má hlavně díky svým regionálním novinám, kterými pokrývá celou Českou republiku. Jeho Deník si kupuje přibližně 300 tisíc lidí, Šípu se ale nedaří.
44. Michal David (47) - Zpěvák, skladatel Loni se neumístil Kdo je to? V sedmdesátých letech začínal jako zpěvák, později se prosadil jako skladatel a producent. Vlastní hudební studio MIDA. Proč 44. místo? Letos představil svůj muzikál Angelika a vydal desku Love Songs. Řadě českých osobností pomohl v jejich kariéře .
45. Sebastian G. Pawlowski (40) - Vydavatel Loňské umístění: 45. Kdo je to? Realitní magnát, který vydává časopisy Týden či Instinkt. Proč 45. místo? Bulvárnímu titulu Aha! se nedařilo tolik, jak si představoval. Pochopil, že pozici Blesku neohrozí a tak deník raději prodal vydavatelství Ringier.
46. Jan Hřebejk (40) - Režisér Loňské umístění: 29. Kdo je to? Patří k nejvytíženějším režisérům (Pelíšky, Pupendo), točí se svým "pracovním bratrem" scenáristou Petrem Jarchovským. Proč 46. místo? Do kin letos uvedl snímek Medvídek, komedii o partnerských strastech. Diváků ale nepřišlo tolik, jak bylo u Hřebejka zvykem.
47. Tereza Maxová (36) - Modelka, podnikatelka Loňské umístění: 48. Kdo je to? Světová topmodelka a zakladatelka Nadace Terezy Maxové pomáhá převážně opuštěným dětem ve více než 200 dětských domovech a kojeneckých ústavech. Proč 47. místo? Má kontakty s vlivnými osobnostmi nejen českého showbyznysu. Potřebuje-li sehnat pro svou nadaci peníze, ví, kam sáhnout. Dnes má pod patronátem více než 16 tisíc dětí.
48. Petr Čtvrtníček (40) - Herec a moderátor Loni se neumístil Kdo je to? Poprvé na sebe výrazně upoutal v legendárním satirickém pořadu Česká soda. Následně se vyprofiloval v originálního herce, moderátora, režiséra a humoristu. A také tvář z reklamy. Proč 48. místo? Výstřední Čtvrtníček byl v posledním roce nejvíce vidět v televizních reklamách - na mobilního operátora a také internetový portál. Letos ale také stihl natočit tři filmy!
49. Petr Novotný (60) - Moderátor a majitel umělecké agentury Loňské umístění: 30. Kdo je to? Kdysi nejoblíbenější showman, bez kterého se jeden čas na Nově neobešel téměř žádný zábavný pořad. Proč 49. místo? Bavič, který se pomalu stává nebavičem. Moderuje sice pořad na Primě 5 proti 5, ale tím jeho veřejné aktivity končí. Se synem Pavlem se zúčastnil dietního programu Kateřiny Cajthamlové, který ale výrazné ovoce nepřinesl...
50. Halina Pawlowská (52) - Moderátorka, spisovatelka Loňské umístění: 24. Kdo je to? Svým humorem a pojetím života (ne)baví diváky již řadu let. Dosud vydala třináct knížek, napsala pět scénářů a osmým rokem moderuje pořad na České televizi Banánové rybičky. Proč 50. místo? Banánové rybičky už tolik netáhnou, Česká televize je zřejmě po 342 dílech zruší. Halina sejde z očí, a pokud nepřijde s něčím novým, za rok už se do Top 50 neprobojuje...

Jak vznikal žebříček Dvacet lidí z redakce Blesku a Blesk magazínu se poslední týdny věnovalo shánění informací o nejvlivnějších lidech. Zajímala nás sledovanost televizí, poslechovost rádií, čtenost novin, návštěvnost filmů a z toho všeho vyplývající vliv na český showbyznys. Zajímalo nás, jaký má kdo vliv v zákulisí... K čemu jsme dospěli, najdete na následujících stranách.

Čtenáři Blesk.cz si myslí: Nejvlivnější je Gott! Šanci hlasovat o nejvlivnějších osobách českého showbyznysu jsme dali i vám, našim čtenářům. A to prostřednictvím webu blesk.cz, kde jste mohli hlasovat až do minulého čtvrtka. Pořadí podle čtenářů Blesk.cz je následující: 1. Karel Gott (16 %) 2. Michal Horáček (8 %) 3. Leoš Mareš (8 %) 4. Jan Kraus (7 %) 5. Lucie Bílá (6 %) 6. V. Svobodová (6 %)