Herec Petr Haničinec (+77) zemřel včera ráno v náručí ženy Radky (57). K rakovině tlustého střeva se v posledních dnech přidal zápal plic. "Umřel ve spánku. Držela jsem ho v objetí do poslední chvíle," řekla Blesku Haničincová. Radka se o svého muže starala dvacet let a hlavně posledních čtrnáct měsíců. V září 2006 si ho s rakovinou a těžkou gangrénou převezla do jejich domku v Bratronicích na Křivoklátsku. "Miluju ho a není mi to zatěžko," opakovala stále. Haničincův zdravotní stav se ale vzdor obrovské péči stále zhoršoval. Lékaři přisuzovali jeho zdravotní problémy havárii v roce 1995. Od té doby to šlo s hercem z kopce. Sám se nepostavil, nemohl chodit. Jediným rozptýlením mu byl pohled z okna na bratronický hřbitov. "Tam budu jednou ležet," dobíral si redaktory Blesku při častých návštěvách. "Jeho přáním bylo, aby si mohl ještě zajít do lesa. Tu touhu si už nesplní," vhání Radce slzy do očí vzpomínání. "Pohřeb bude v Bratronicích v kostele Všech svatých příští pátek v 11 hodin," řekl Blesku starosta Bratronic Vladimír Štěrba. Haničinec bude podle svého přání zpopelněn a uložen do hrobu na místním hřbitově.


13 těžkých let Léto 1995 - první operace tlustého střeva herce ještě příliš neomezila, mohl se dál věnovat profesi a užívat života, ani jídelníček mu lékaři nezkrouhli Prosinec 1995 - hromadná autonehoda na dálnici u Humpolce, herec ležel dva měsíce v bezvědomí v nemocnici a přitom navíc prodělal klinickou smrt Jaro 1996 - Haničinec po více než třech měsících opouští nemocnici na vozíku, s potížemi chodí o dvou berlích a čeká ho dlouhé období rehabilitací 2001 - cévní mozková příhoda postihla herce přímo na jevišti, nemůže se hýbat ani mluvit, ale obě činnosti se lékařům postupně časem podařilo obnovit 2004 - operace rakoviny tlustého střeva. Další rána k již tak nepříjemným pozůstatkům autonehody, jako jsou bolesti zad, nohou a hlavy. 2005 - herec trpí silnými depresemi, myslí i na sebevraždu. Jeho žena rozmontovala pušku, kterou mají doma, a každou část schovala jinam. 2006 - hospitalizace v kladenské nemocnici kvůli bolestem břicha, lékaři navíc zjišťují, že herec trpí gangrénou, kterou způsobila silná cukrovka 7. 11. 2007 - v ranních hodinách umírá Petr Haničinec ve své posteli na celkové selhání organismu. K rakovině se před pár dny přidal ještě zápal plic.
Ženu za pultem vzal na milost Koňák v seriálu Dobrá voda, nápadník prodavačky v seriálu Žena za pultem či hlas inspektora Columba a císaře Claudia. Tak si Petra Haničince (+77) vybavují tisíce jeho příznivců. "Když byl v televizi nějaký film s Péťou, hned k nám telefonovali známí, abychom si ho nenechali ujít," prozradila Radka Haničincová. A její muž se s lehkým úsměvem na sebe koukal, prý se stejným zájmem jako na tolik oblíbený fotbal. Těšilo ho, když mu připomínali, jak mu to v jeho rolích sedlo a čas ho nepoznamenal. "Ááále, to bylo stejně už dávno. No co? Býval jsem jura," mával však rukou, jako by tu radost neprožíval. Za to, co hrál, se nestyděl a navenek žádnou roli nehanil. Ani tu ve dle Jiřiny Švorcové v Ženě za pultem, se kterou třináct let po revoluci nemluvil. I přes rozdílnost politických názorů se s ní ale nakonec setkal a docela dobře si spolu popovídali. "Hrál jsem toho tolik, že už si to všechno ani nepamatuji. Drsňáky, protivy i přemoudřelce. Byly to přece jen role," netajil před reportéry Blesku Haničinec, který při každé příležitosti nikdy neopomněl zavzpomínat na svého oblíbeného Krále Krysu v Divadle na Vinohradech, kde nastudoval skoro 70 rolí a odehrál téměř čtyřicet sezon. Jeho kolegyně z Vinohrad Jiřina Bohdalová mu taky nikdy nezapomněla popřát k narozeninám, byť třeba jen esemeskou.
Jeho čtyři osudové manželky Štěpánku Haničincovou si herec vzal v roce 1952. Měli spolu dceru a po dvou letech se rozvedli pro naprostý nesoulad. I druhá žena byla herečka. Marie Kyselková si zahrála Princeznu se zlatou hvězdou. Společně měli syna Ondřeje. Eva Kopecká, třetí žena Haničince, pracovala jako rozhlasová moderátorka. Herec jí opustil, když poznal svou poslední... Radka Pleskotová byla kdysi hercovou fanynkou. Prožili spolu 22 krásných let a Petr Haničinec jí zemřel v náručí
Seriály, filmy, inscenace * F. L. Věk * Synové a dcery Jakuba skláře * Cirkus Humberto * Dobrá voda * Žena za pultem * Kotva u přívozu * Bylo náš šest * 30 případů majora Zemana * Čas sluhů * Hořký podzim s vůní manga Ocenění * Zasloužilý umělec (1985) * Zlatý květ za seriál Dobrá voda * Dabing: Cena Františka Filipovského (1995) * Poezie: Křišťálová růže (1996) * Celoživotní dílo: Cena Senior Prix (2000)
Blesk herci splnil přání "Vidět tak ještě osobně Jardu Jágra! Co já bych za to dal!" vyslovil své přání podat si ruku s 'hokejovým bohem' Petr Haničinec (+77) před více než dvěma lety. Blesk mu to přání splnil! "Vždycky jsem pana Haničince obdivoval," neskrýval své dojetí Jágr. "Znám snad všechny vaše filmy a jako kluk jsem na vás chodil do divadla," řekl svému oblíbenému herci při setkání, které mu Blesk naplánoval u příležitosti fotbalového utkání Amfory s Jágr Teamem v červnu 2006 v Mladé Boleslavi. A herecká legenda si od té hokejové domů odnášela dres i s podpisem.