I takový byl rok 2005. Hvězda českého filmu Stella Zázvorková (+83) zemřela v osamění. Ministr kultury Pavel Dostál (+62) prohrál boj s rakovinou. Zpěváka Milana Dufka (+61) zabil lodní šroub... Co věta, to životní osud. Tragické nehody, vleklé choroby, ale třeba i alkoholismus. Slavní lidé odcházejí z tohoto světa tiše a své příběhy si berou s sebou. Tady jsou ty nejzajímavější...


Stella Zázvorková (+83) 18. 5. Za šedesát let profesní kariéry odehrála jedna z nejpopulárnějších českých hereček 180 filmových a přes padesát divadelních rolí. V poslední době měla problémy se srdcem a infarkt se nakonec stal i příčinou její smrti.
Pavel Dostál (+62) 24. 7. Ministr kultury prohrál svůj roční boj s rakovinou. Původním povoláním technik, záhy začal tíhnout k divadlu. Byl nejen nejdéle sloužícím ministrem od roku ´89, ale i dlouhodobě nejoblíbenějším politikem.
Milan Dufek (+61) 17. 11. Zakládající člen country skupiny Rangers (Plavci) tragicky zahynul při potápění v Kolumbii. Kapelník, ale také zpěvák a flétnista byl autorem řady písní, které během let zlidověly, namátkou Pole s bavlnou, Vysočina. Dufkovi se stalo osudným potápění, stejně jako dalšímu country zpěvákovi Karlu Zichovi.
Jiří Kodet (+67) 25. 6. Zemřel po dlouhé nemoci a opakovaných zdravotních komplikacích. Celá léta odmítal hrát v Národním divadle, odkud byla vyhozena jeho matka. Nastoupil sem až v roce 1990. Účinkoval v desítkách divadelních a filmových rolí. Z posledních let si ho diváci mohou pamatovat například ze snímků Knoflíkáři nebo Pelíšky, za něž byl oceněn Českým lvem.
Jiřina Třebická (+74) 23. 1. Jedna z nejvýraznějších postav české divadelní kultury 60. let podlehla vleklé chorobě. Do roku 1993 působila na scéně Činoherního klubu. V 90. letech ještě točila s režiséry Jakubiskem, Kachyňou a Hřebejkem.
Eva Jakoubková (+53) 16. 6. Kdysi slavná herečka a manželka populárního zpěváka Petra Nováka na sebe poprvé výrazně upozornila v seriálu Muž na radnici. Působila v Činoherním klubu, odkud ale musela odejít. Osudnými se jí staly její problémy s alkoholem.
Leoš Suchařípa (+73) 14. 6. Od březnové operace žil se jeho stav neustále zhoršoval. Snad nejznámější jeho rolí je stárnoucí seladon Karel ve filmu Věry Chytilové Faunovo velmi pozdní odpoledne. Další role ztvárnil ve filmech Skřivánci na niti, Ene bene nebo Cesta z města.
Ilja Prachař (+81) 10. 8. Zemřel po dlouhé nemoci. Za svou kariéru vytvořil Prachař desítky rolí ve filmu i v divadle, když dlouhých 32 let působil v Divadle na Vinohradech. V paměti všech ale nejspíš zůstane zapsán jako Trautenberk z večerníčkového seriálu Krkonošské pohádky.
Helena Zmatlíková (+81) 4. 4. Od roku 1942 až do svojí smrti malovala oblíbené postavičky ilustrací dětských knížek. Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu patří k nejkrásnějším dětským vzpomínkám.
Josef Nesvadba (+78) 26. 4. Nestor české české vědeckofantastické literatury byl autorem i několika scénářů úspěšných filmů. O Upíra z Feratu měl zájem dokonce Hollywood. Profesí ale zůstal celý život psychoterapeutem.
Josef Jíra (+75) 15. 6. Patřil k nejžádanějším českým malířům. Rodák z Turnova a jeden z nejznámějších malířů současnosti se kromě malířské tvorby věnoval například i grafice a ilustraci, získal řadu ocenění.
Míla Myslíková (+71) 11. 2. Milá, usměvavá a starostlivá maminku Štěpána Šafránka z filmových Básníků. Podlehla nakonec záchvatu mozkové mrtvice tři dny před svými 72. narozeninami.
Libuše Geprtová (+63) 18. 11. Ztvárnila mnoho divadelních i filmových rolí. Snad nejvíce si ji diváci pamatují jako Viktorku v Babičce režiséra Moskalyka. Geprtová se po delší odmlce vrátila k divadelní práci, ale zákeřná rakovina rozhodla jinak.
Eva Švankmajerová (+65) 20. 10. Je známa především jako spoluautorka výtvarných filmů, které tvořila společně s manželem Janem. Zemřela měsíc před premiérou jejich posledního filmu Šílení.
Valérie Čižmárová (+53) 7. 3. Rodačka ze slovenských Michalovců začínala v šestnácti letech v pražském Rokoku. Její dlouhodobé srdeční problémy komplikovala těžká artróza.
Richard Honzovič (+71) 1. 9. Nejznámější televizní hlasatel šedesátých let zemřel náhle. V srpnu 1968 se podílel na protiokupačním vysílání, později nesměl na obrazovku. Po listopadu 1989 se věnoval dabingu a zpravodajství.
Roman Hemala (+80) 26. 5. Rodák z Velké Bíteše přišel do pražského Divadla ABC na pozvání Jana Wericha v roce 1959. Až do odchodu na odpočinek hrával po boku Václava Vosky, Svatopluka Beneše či Stelly Zázvorkové.
Václav Chochola (+82) 27. 8. Řadí se k největším klasikům české fotografie. Mezi jeho nejslavnější portréty patří zvěčnění slavného malíře Salvatora Dalího z roku 1969 . Zemřel po krátké závažné nemoci.