Ve dvě hodiny odpoledne byl Týnský chrám na Staroměstském náměstí naplněn do posledního místa. Všichni přišli uctít památku herečky Jiřiny Jiráskové, která si přála po smrti zádušní mši, nikoli obřad v krematoriu. Její přání bylo vyplněno.

Rekviem odsloužil kardinál Dominik Duka. Do chrámu se s ní přišli rozloučit herci Jiří Bartoška, Pavel Batěk, David Švehlík, Daniel Bambas nebo režisér Jiří Strach. Ti pak také spolu s rodinným přítelem Jiráskové, Janem Mattlachem, filmovým střihačem, z chrámu vynesli rakev s ostatky herečky, kterou naložili do pohřebního vozu. Ten herečku odvezl zpátky do jižních Čech, kde bude v sobotu pohřbena do země na hřbitově v Malenicích.

Nejočekávanějším hostem mše byla zpěvačka Lucie Bílá, která kvůli pracovním povinnostem (koncertu na luxusní lodi, s níž obkroužila Španělsko) nestihla páteční rozloučení ve Vinohradském divadle.

Bílá přijela až po začátku mše. Její partner Petr Makovička jí byl oporou a do chrámu ji přivedl zadním vchodem. Slavice se se svou přítelkyní rozloučila písní Ave verum corpus zpívanou z kúru chrámu. Doprovázel ji při tom chrámový sbor Notre Dame v čele s varhaníkem Petrem Čechem.. Hned jak dozpívala, bočním vchodem zase chrám rychle opustila.

Video
Video se připravuje ...

Mše za Jiřinu Jiráskovou v Týnském chrámu Jan Jedlička, Hana Hoschlová

Jako první promluvil během mše kardinál Dominika Duka. Ocenil, jak Jirásková dokázala čelit ve své branži lžím a intrikám a že kvůli tomu nikdy nerezignovala. Narážel především na zákaz natáčet v 70. letech. V řeči ho následoval režisér Strach.

Během obřadu promluvil také herec David Švehlík, se v minulosti rozhodoval, zda studovat herectví nebo teologii. Ve jménu všech herců Divadla na Vinohradech, četl modlitbu. Modlitbu pro Jiřinu Jiráskovou předčítal režisér Jiří Strach, který s herečkou úzce spolupracoval.

Ministranti se pak rozestoupili okolo rakve s ostatky Jiřiny Jiráskové. "Jiřinko díky a na shledanou," znělo z jejich úst.

Během zádušní mše bylo splněno ještě jedno velké přání Jiřiny Jiráskové. O co šlo, se dozvíte v úterním tištěném Blesku.

Fotogalerie
21 fotografií