Žebříček stovky nejvlivnějších Britek sestavovali šéfredaktoři populárních magazínů jako Harper's Bazaar, Esquire a Cosmopolitan, které patří společnosti National Magazine. Korporace anketu uspořádala ke stému výročí svého vzniku.

Rowlingovou vybrali kvůli jejím "literárním kvalitám, odhodlání uspět a její filantropii". Autorka Harryho Pottera například nedávno věnovala deset milionů liber (280 milionů korun) na založení kliniky pro léčbu roztroušené sklerózy.

Joanne K. Rowling je ve Velké Británii mocnější než královna Alžběta II. ?
Autor: ČTK

Druhá skončila Victori Beckham

Na druhém místě se umístila manželka známého fotbalisty Davida Beckhama Victoria, která se vrhla do světa módy. Bývalá členka skupiny Spice Girls britskou panovnici odsunula na třetí příčku. Královna se přitom jako jediná Britka nedávno dostala - na 41. místě - do žebříčku stovky nejvlivnějších žen světa amerického časopisu Forbes.

Zpěvačka a návrhářka Victoria Beckham
Autor: ČTK, profimedia.cz, Reuters, EPA

Vlivná je i "kokainová" Kate Moss

Za královnou následují Shami Chakrabarti, šéfka vlivné nevládní organizace na ochranu občanských práv Liberty, a popová hvězda a šéfka poroty televizní soutěže X Factor Cheryl Cole. Na šesté příčce je manželka britského premiéra Samantha Cameron. Na dalších místech jsou zástupkyně světa módy - návrhářka Cath Kidston, modelka Kate Moss a další návrhářka Vivienne Westwood. První desítku uzavírá paralympijská sportovkyně Tanni Grey-Thompson.

Kate Moss je i přes kokainové aféry stále populární.
Autor: AFP

Dalších 90 vlivných žen v Británii už není seřazeno v žebříčku. I ony představují podobně eklektický výběr jako první desítka. Je mezi nimi řada hereček (Kate Winslet, Keira Knightley, Joanna Lumley, Emma Thompson), zpěvaček (Annie Lennox, Lily Allen, Florence Welch), obchodnic (první šéfka londýnské burzy Clara Furse, ředitelka nakladatelství Random House Gail Rebuck) a mnohé další.