Hvězda oscarového trháku Tanec s vlky se mimo herectví věnuje vývoji a výrobě přístrojů na čištění ropou zamořené vody. Do továrny investoval s bratrem Danem za několik let už 400 milionů korun.

Přivedla ho k tomu katastrofa, kdy břehy Aljašky zdevastovala v roce 1989 ropa z tankeru Exxon Valdez. „Motivoval mě pohled na všechny ty lidi na pobřeží v gumových botách a s vidlemi, jak se snaží odstranit problém, který nevytvořili,“ řekl herec.

Obama: Je to jako 11. září

Jeho stroje fungují na bázi odstředivky a podle Costnera čistí vodu od ropy s úspěšností 99 % a toxickou surovinu zároveň recyklují. Denně může Costnerova odstředivka od vody oddělit až 300 tisíc litrů suroviny.

Z šetření kongresmanů nyní vyplynulo, že BP při provozování ropné plošiny riskantně šetřila. Kvůli úsporám tak porušila směrnice a učinila chybná rozhodnutí, která pravděpodobně vedla k výbuchu. Do moře teď denně uniká 7 milionů litrů ropy. Prezident Barack Obama přirovnal ekologickou katastrofu k teroristickému útoku z 11. září 2001. Svůj projev přednesl vůbec poprvé z Oválné pracovny.