Příčinou úmrtí byly komplikace způsobené rakovinou prostaty. Agentuře Reuters to oznámil Hopperův přítel Alex Hitz. Hopper se zprávu o rakovině dozvěděl minulý rok v říjnu. Léčil se na klinice při Jihokarolínské univerzitě. "Doufáme v to nejlepší," řekl tehdy jeho manažer Maydew na otázku novinářů ohledně zdravotní prognózy herce.

Bouřlivý život plný drog a alkoholu

Filmaře světově proslavil snímek Bezstarostná jízda z roku 1969, ve kterém ztvárnil spolu s Peterem Fondou hlavní role. Snímek i režíroval. Americkému herci Denisi Hopperovi lékaři diagnostikovali rakoviny prostaty.

Hopper získal dvě oscarové nominace, jednu za Bezstarostnou jízdu a druhou za roli basketbalového asistenta, který byl závislý na alkoholu, v dramatu Hráči z Indiany z roku 1986. Hrál i ve filmech Modrý samet, Apokalypsa nebo Nebezpečná rychlost.

Už od začátku jeho herecké kariéry si získal pověst konfliktního herce a rebela. Výbušná povaha, drogy a alkohol také značnou mírou přispěly k jeho pádům.

Denis Hopper v sobotu podlehl rakovině. Na fotce spolu s dcerou Galou, kterou už nikdy neobejme.
Autor: EPA

Byl pětkrát ženatý

Hopper byl ženatý s pěti ženami. O rozvod se svou poslední ženou Victorií Duffyovou zažádal letos v lednu. Nejkratší manželství s Michelle Phillipsovou, trvalo pouhých osm dní. Zanechal po sobě čtyři děti.

Život amerického herce Dennise Hoppera často připomínal houpačku. Kromě hraní a režírování se Hopper věnoval i fotografování nebo malování. Hopper se naposledy ve větší roli objevil v roce 2008 ve snímku Umírající zvíře. Ještě letos v březnu dostal Hopper svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Proslul svou Bezstarostnou jízdou

Rodák z kansaského Dodge City (narozen 17. května 1936) hrál již jako teenager divadelní role v shakespearovském repertoáru. Před kamerou se poprvé objevil v roce 1954 ve filmu Johnny Guitar Nicholase Raye, jenž ho obsadil i do Rebela bez příčiny vedle Jamese Deana.

Hopper se s Deanem sblížil a slavný filmový rebel ho podnítil k malování a fotografování. Hopper si zahrál i v Deanově posledním filmu Obr. Ve druhé polovině 50. let se uplatňoval v televizních seriálech, ale tehdy se objevily první problémy v Hollywoodu kvůli chování. A nastal ústup ze scény.

Vrcholem následného návratu byla kultovní Bezstarostná jízda (1969). Podle kolektivně napsaného scénáře a v produkci Petera Fondy tento film režíroval, za což obdržel cenu na MFF v Cannes za debut. Ve filmu vytvořil i ústřední postavu vlasatého motorkářského "hipíka" Billyho, který spolu se svým přítelem v podání Fondy putuje napříč USA. Jejich drogami napěchovaná cesta ukázala za doprovodu dobové hudby bouřlivou atmosféru tehdejších let a film podal jedno z nejcitlivějších svědectví o Americe 60. let také proto, že vycházel z životní zkušenosti svých tvůrců.

Vrcholy a pády v herecké kariéře

Poté přišla další krize a tvůrčí pauza. "Od roku 1971 do 1982 jsem nedělal filmy. Kromě jiného jsem demonstroval proti válce ve Vietnamu. Pamatuji, že mi nikdo nepomáhal. Odešel jsem žít do Paříže," řekl v jednom z rozhovorů. Někteří režiséři mu přesto občas nabídli hereckou příležitost, Hopper spatřoval ve všem spiknutí proti své osobě. Z tohoto divokého období plného drog a alkoholu pochází například role šíleného novináře ve filmu Apokalypsa Francise Forda Coppoly.

V roce 1982 skončil v léčebně. "Pil jsem dobrého dva a půl litru rumu denně a každých pár dnů vtáhl 14 gramů kokainu," vzpomínal na toto těžké období, ze kterého ho dostala podivná historka: "Kdosi vystavil mé staré fotografie, a to někoho podnítilo, aby za mnou přišel s nabídkou ukázat nejnovější malířskou tvorbu. A já k vernisáži udělal performanci - 'Ruskou smrtící židli'. Vstoupil jsem do kruhu sestaveného ze spojených zapálených dynamitových tyček. A dřepnul si, zatímco nálož explodovala. A přežil jsem. Když jsem přežil, chtěl jsem skoncovat se sebeničením, získat jasný pohled a jít dál."

Na výsluní se opět vrátil v roce 1986 rolí psychopata Franka Boothe v Lynchově Modrém sametu. Comeback pokračoval v 90. letech rolemi ve filmech Nebezpečná rychlost (1994) a Basquiat (1996).

Bouřlivý byl i Hopperův rodinný život. V letech 1961-67 měl za manželku Brooke Haywardovou, v roce 1970 se za devět dní stačil oženit i rozvést se zpěvačkou skupiny Mamas and Papas a herečkou Michelle Phillipsovou, v roce 1972 uzavřel sňatek s herečkou Dariou Halprinovou a v letech 1989-1992 měl za manželku Katharinu La Nasaovou. Od roku 1996 byla jeho manželkou Victoria Duffyová. Celkem měl čtyři děti. V roce 2008 byl Hopper povýšen do hodnosti komandéra francouzského Řádu umění a literatury.