Jan Kraus, Role: Spolužák Petra

587978:gallery:true:true

„Já měl v Arabele poměrně malou roli, takže to bylo hned vyřízený,“ vzpomíná herec a moderátor Jan Kraus (56). Atmosféra na filmech a seriálech Václava Vorlíčka podle něj bývala vždycky báječná. „S Vladimírem jsme se potkávali od dětství. Měl pro mě celoživotně jeden vzácný půvab: I když byl výtečným a oddaným hercem, nikdy nepřestal být klukem a chlapem. Veselý, přitom neafektovaný, přemýšlivý – a neokázale,“ vzpomíná na kamaráda. „Vždycky si s Vladimírem bylo co říci, ale dalo se s ním také příjemně mlčet,“ dodává Kraus.


Dáda Patrasová, Role: Xénie

587979:gallery:true:true

„Byl to bezvadný člověk, kamarád a vynikající herec. K ženám se choval jak pravý gentleman,“ říká Dáda Patrasová (54). „Hlavně to byl člověk skutečně s nejen velkým hereckým talentem, ale i srdcem. Nemůžu na něj říct nic špatného. Před kamerami a i mimo ně byl pořád stejný,“  vysvětluje, proč si Dlouhého tak oblíbila. „Neměl za potřebí se přetvařovat, byl svůj. Bude mi hrozně chybět,“ zakončuje smutně.


Ondřej Kepka, Role: Honzík

587983:gallery:true:true

„Mně bylo devět, když jsem točil první Arabelu. Tehdy byl pro mě Mirek Dlouhý o dvě stě let starší pán, byť byl mezi námi rozdíl jen dvanáct let. Byl to dospělý velký kamarád,“ vzpomíná Ondřej Kepka (40).

Dlouhý navíc byl prvním žákem Ondřejovy maminky na pražské konzervatoři, takže ho znal už před Arabelou. Jedna ze vzpomínek se váže na natáčení, kdy spolu jezdili starou Pragou Pikolo, což byla v seriálu proměněná čarodějnice. „To bylo reálné auto, které jsem dokonce musel řídit a Mirek mě to učil. Potom na mě upekl takovou legraci, když jsme jeli z natáčení pryč,“ pokračuje Ondřej.

„Tehdy byl oblíbený Fantomas a zrovna dávali jednu z prvních repríz v televizi. Jeden z dílů končí tím, že Fantomasův automobil roztáhne křídla a vzletí. Mirek v autě začal vyprávět, že si jde další den udělat na takové létající auto řidičák. Já jsem tomu pak asi měsíc věřil a těšil jsem se, že až budu dospělý, tak si udělám kromě normálního řidičáku i řidičák na létající Fantomasovo auto,“ směje se.

"Škoda, že se nedožil věku, kdy se z herců stávají legendy"

„Natáčení mělo i jednu nevýhodu. Nebyli jsme tolik spolu. Postavy autoři oddělili a my jsme měli těžiště natáčení na Mallorce,“ vysvětluje, proč se na place už tolik nepotkávali. Vladimír podle něj v té době už vyzrál v úžasného herce.

„Sice se říká, že byl výborný, ale ta jeho hloubka a síla není doceněná. Škoda, že se nedožil věku, kdy se z herců stávají legendy,“ dodává Ondřej odhodlaně.


Jana Nagyová, Role: princezna Arabela (1. série)

587981:gallery:true:true

„Měli jsme se rádi. Strašně rádi,“ říká jindy veselá Jana Nagyová (51). Už prý nechce nikdy vidět Arabelu, protože ji má příliš silně spojenou právě s Dlouhým. „Kdyby to šlo, hrozně bych si přála mít kouzelný prsten. Abych s ním mohla otočit a splnit sobě i ostatním všechna přání,“ dodává Nagyová. „Tenkrát mi bylo devatenáct a vůbec mě nenapadlo, že právě točím pro svoji kariéru tak důležitou roli. Jsem ale ráda, že to bylo zrovna s Mirkem,“ dodává.


Václav Vorlíček, Režisér

Režisér Arabely Václav Vorlíček oslavil v červnu osmdesátiny
Autor: Slávka Červená

Režisér Arabely na začátku června oslavil osmdesátiny, zpráva o smrti Dlouhého ho zastihla, zrovna když přebíral cenu Zlatá kamera v Trenčianských Teplicích. „Byl to znamenitý herec a přítel. Často jsme si po jehlo představení, na která jsem se byl podívat, dlouho povídali,“ vzpomíná Václav Vorlíček. „Byl to zanícený herec a byl nesmírně houževnatý, nikdy si nestěžoval. Spolupracovat s ním bylo úžasné,“ dodává.


Týnu vládla Arabela

587977:gallery:true:true

Na zámku Horšovský Týn bylo v pátek v podvečer setkání s herci z Arabely – k vidění je tam teď totiž výstava kostýmů z populárního seriálu. A i tady byl znát smutek ze smrti Vladimíra Dlouhého. Všichni hosté setkání mu věnovali dlouhý potlesk, na Janě Nagyové, Václavu Vorlíčkovi a Ondřeji Kepkovi, kteří přijeli rovnou z Vladimírova pohřbu, byla patrná velká únava.