Vladimír Dlouhý (†52), jejich milovaný Petr Mayer, musel zemřít, aby si obě dámy pohlédly po dlouhé době opět do očí. Od roku 1979, kdy se točil seriál Arabela, se herečky viděly jenom dvakrát. „Nikdy jsme se nekamarádily ani osobně nestýkaly. Viděly jsme se jen na place,“ potvrdila Blesku Jana Nagyová.

Patrasová souhlasí. „Nebyl důvod se vídat jinak než pracovně. Nebyly jsme stejná krevní skupina.“ A Nagyová pokračuje: „Možná se neuvidíme ani na tom pohřbu, bude tam hodně lidí.“

To Dáda by zase Janu ráda viděla. „Zajímalo by mě, jestli se změnila. Vždycky byla taková, no prostě, dost si o sobě myslela. A když se natáčela Arabela, bylo nás požehnaně, kdo si to myslel,“ míní Patrasová s tím, že Arabelin nosánek nahoru dokazuje i fakt, že v pokračování seriálu ji jako Arabelu nahradila Mirka Šafránková.

Fotogalerie
1 fotografie

Nagyová chtěla 1000 DM za jeden natáčecí den, a to produkce odmítla. „Ale bylo mi jí líto, že pořád pendlovala mezi Slovenskem a Prahou. Občas jsem ji pozvala na představení do Semaforu, kde jsem hrála,“ konstatovala Dáda.

Po dotočení Arabely se Dáda s Janou poprvé povinně viděly při natáčení televizního pořadu o Arabele a podruhé na Plese v Opeře. Dáda tam šla coby host a Nagyová coby zástupce firmy, která všem v sále rozdala parfémy.

A právě tam Dáda krásně poškádlila Janu. Z filmového archivu šatů si půjčila za pár šlupek róbu Xénie, na rozdíl od Jany, která si kvůli Opeře nechala ušít šaty za majlant. „To kdybych věděla, tak půjdu také v šatech Arabely. Ušetřila bych,“ povzdechla si také okamžitě Jana a Patrasová se náramně bavila.

Jak se k sobě budou chovat dámy v pátek, nikdo neví. Možná ale hezky, Petra Mayera obě milovaly a obě se rozhodly jít na pohřeb, byť je nikdonepozval.


Vorlíček cenu dostal a pak zprávu o smrti

586823:gallery:true:true

Také režisér legendárního seriálu Arabela Václav Vorlíček (80) se dnes rozloučí se svým oblíbeným hercem. Byli si hodně blízcí, a tak ho jeho úmrtí velmi zasáhlo.

„Ta smutná zpráva mě zastihla na festivalu Art Film Fest v Trenčianských Teplicích po chvílích štěstí a radosti. Byl jsem zrovna vyznamenán Zlatou kamerou,“ přiznal Blesku.

"Náš vztah byl opravdu přátelský"

„Vladimírův odchod mě moc mrzí. Byl to znamenitý herec a přítel. Před 30 lety jsem si ho vybral do Arabely a udělal jsem dobře. Byla s ním výborná spolupráce. Nebyl až tak dlouho ze školy a rychle pokračoval v herecké kariéře,“ vzpomínal. Podle Vorlíčka byl Dlouhý použitelný jak pro komedie, tak pro dramatický tvar.

„Náš vztah byl opravdu přátelský. Stávalo se, že jsem potkal na ulici některého herce a ten mi řekl – musíš se jít podívat na představení, Mirek v něm exceluje. Šel jsem a pak jsme si dlouho povídali,“ vyprávěl režisér. Leccos věděl i o Dlouhého nemocích. „Choroba žaludku ho trápila od časného věku. Měl obrovské potíže, ale protože byl zanícený herec, nestěžoval si. Byl houževnatý. Měl jsem ho opravdu rád a určitě bych s ním spolupracoval, pokud bych zase něco točil,“ podotkl.

Václav Vorlíček má strach teď jet na festival do Karlových Varů. „Aby nepřišla další rána. Když jsem byl na festivalu ve Zlíně, dozvěděli jsme se o úmrtí Ladislava Smoljaka. Nyní Vladimíra Dlouhého. Aby nebylo do třetice,“ konstatoval.

Poslední rozloučení s geniálním hercem Vladimírem Dlouhým proběhne dnes v 11 hodin. Obřad se uskuteční v krematoriu v pražských Strašnicích a my budeme u toho. Sledujte online zpravodajství z pohřbu na Blesk.cz!