„Když jsme s Dlouhým dotočili postsynchrony a on šel tři dny poté na poslední operaci, zjistili jsme, že je potřeba znovu namluvit jednu scénu. Vladimír to ale už nemohl fyzicky zvládnout a my byli bezradní,“ svěřil Blesku Jákl.

Akční snímek o nejslavnějším českém vězni dotočil Vladimír Dlouhý z posledních sil. „Nedával najevo, jak už je nemocný. Nechtěl, aby ho někdo litoval, o nemoci se vůbec nezmínil. Přišel na plac a hrál. Musím smeknout, jak se s tím vypořádal,“ řekl Blesku Jákl. O tom, že přesto nezvládli úplně všechno, už Dlouhému raději neřekl, aby herce, jenž už znal ortel neodvratné smrti, zbytečně nerozrušil.

Fotogalerie
5 fotografií

„Vlastně šlo jen o jedno slovo. Místo množného čísla nabídky mělo zaznít ve scéně pouze nabídka. Ale přesto to byl problém. Uvažovali jsme, že bychom našli dubléra, ale Mirek měl hodně specifický hlas, takže se to nepodařilo. Existovala i varianta, že by scénu znovu namluvil jeho bratr Michal, který ve filmu také hraje a hlas má podobný. Ale ani to nebylo dobré, nebyli jsme spokojeni,“ vyprávěl Blesku Jákl. A jak to nakonec dopadlo?

Premiéra bude věnovaná Dlouhému

„Hledali jsme v sestřizích a zkažených klapkách. A po hodinách pátrání jsme našli jednu, kde se podle původního scénáře Vladimír přeřekl a vyslovil větu tak, jak jsme nyní potřebovali,“ prozradil Jákl. Premiéra snímku Kajínek, který byl posledním filmem, který Dlouhý dotočil, bude věnována hercově památce. V kinech se bude uvádět od 5. srpna.