Na hrobě v Českém Krumlově, kam byl zpěvák ve čtvrtek po smutečním obřadu uložen, jsou věnce ze žlutých růží, různobarevných lilií i lučního kvítí od celé jeho rodiny i přátel nebo spolužáků. Stuha od Evy Mukové se zvláštním textem mezi ostatními překvapuje.

Podle zjištění Blesku, který oslovil několik pohřebních služeb, jsou běžné nápisy na stuhách smutečních věnců Poslední sbohem, Na rozloučenou, S láskou či Milovanému nebo Drahému. „Napíšeme samozřejmě cokoli, ale s tím, aby někdo žádal nápis Odpouštím ti, se u nás ještě nikdy nestalo,“ řekl Blesku zaměstnanec velké pražské pohřební služby, který ale nechtěl být v souvislosti s tímto problémem jmenován. „Myslím si, že takový vzkaz by mnozí nemuseli správně pochopit a svým způsobem je to výčitka,“ pokračoval.

Manželka zpěvákovi odpustila

To ovšem popírá producent Oldřich Lichtenberg. „Když jsem s Evou mluvil, vypadlo z ní, že Petrovi odpouští. Ptal jsem se okamžitě: Proč? A ona, že ji s dcerkou nechal samotnou. Myslím, že to byl ten pravý důvod,“ svěřil se Blesku Lichtenberg s tím, že vdova nejdřív manželovi v duchu spílala slovy: „Jak nám to s Noemi mohl udělat?“ Potom prý pochopila, že to nebylo naschvál."

„Možná měli mezi sebou nějaké nevyřešenosti,“ připouští Lichtenberg.
Co se rozhodla Muková manželovi odpustit? Jeho předčasnou smrt, kterou podle policejní zprávy způsobila nešťastná nehoda a nikoli sebevražda, o níž se též v souvislosti s jeho maniodepresivní psychózou uvažovalo?

Způsob života, který vedl a který úmrtí zavinil, když se zpěvák udusil vdechnutými zvratky s vysokým promile alkoholu v krvi? Anebo dokonce manželskou krizi, která podle některých kolegů v jejich vztahu poslední měsíce panovala?

Nebo prostě jen to, že zůstane sama na výchovu jejich tříapůlleté dcery Noemi? Co se Evě Mukové v hlavě honilo ve chvíli, kdy text nápisu zadávala, už zřejmě zůstane zahaleno tajemstvím. Věnce uvadnou ale podivná pachuť z takového rozloučení v mnoha myslích zůstane.

Fotogalerie
4 fotografie