Petra Fulínová (21), kostymérka TV Nova
Autor: Františka Čížková

Petra Fulínová (21) Kostymérka TV Nova:

U Petry prý v současnosti vede šedá, bílá, béžová, což je klidná barevnost, která eleganci vždycky nahrává. Bez ohledu na styl, v němž se odehrává. Objemná vesta s vytkávaným strojovým vzorem od Orsay udělá za devět set korun značnou parádu, s basic trikem příjemně splývá a klasické džíny ze Zary outfit dobře dotáhnou. Totéž platí pro semišové, pod lýtko sahající boty ze supermarketu Lidl za čtyři sta korun. Jejich typ je v podstatě nadčasový, i když zřejmě dlouho nevydrží. Nicméně jde o dobrý kup. Dobrou muziku za málo peněz, řekla bych na adresu celého Petřina stylingu.

P.S. Nejdražší položkou celého outfitu je přes hruď zavěšená kabela ze syntetického materiálu s výrazným potiskem zn. Calvin Klein za dva tisíce korun. Stylově sice ladí, ale díky cenové dostupnosti patří k takzvaně provařeným, ve finále stádně laciným parádám.

Michal (33), státní zaměstnanec
Autor: Františka Čížková

Michal (33) Státní zaměstnanec:

Třicátník Michal udal, že je státním zaměstnancem, což je obecný termín, pod nímž si těžko konkrétní profesi představit. Každopádně tento mladý muž miluje secondhandy, což mě baví, protože chlapíci se v těchto krámech příliš nevidí. A ještě více potěšitelné je, že úlovky z druhé ruky umí kombinovat s kousky ze zavedené mezinárodní konfekce. A také ví, že na obuvi se nešetří. Puncuje totiž oblečení, je zkrátka grunt. Důkazem jsou kotníkové boty od Dieselu za tři tisícovky, nejdražší položka outfitu.

P.S. Nesmrtelné, stále masově nošené džíny, dobrý řemen, lehká úpletová vesta, jež zdárně konkuruje stádním mikinám. Lehká šála, která dodá ležérní šmrnc… Outfit Michala sice není ničím výjimečný, ale kosmopolitní rozhodně je. Takhle se šatí muži v ulicích Vídně, Říma, Barcelony, Paříže. Kéž by více Čechů takového standardu dosáhlo.

Denisa (19), pracovnice advokátní kanceláře
Autor: Františka Čížková

Denisa (19) Pracovnice advokátní kanceláře:

Dobročinný, multikulturním přesahem výjimečný bazar Emmy Smetany nebyl o společenské módní exhibici, ale o charitě, pro niž je nenucený civil příznačný. V tomto duchu se nesl i outfit Denisy, která jako většina jiných přišla rovnou z práce. Blesku přiznala, že chtěla být elegantnější. Chápání elegance je zkrátka různé. Nicméně musím uznat, že kamufláž - vzorem potištěná košilová blůza s nárameníky a nakládanými kapsami za sto padesát korun plus úzké strečové kalhoty - vyznívají decentně. Oceňuji, že je blůza do kalhot zasunutá - figura Denisy si to rozhodně může dovolit. Ale polovysoké kozačky a kabela ze slev z Terranovy – každý kousek za tři stovky – bohužel nepatří k výhrám levných nákupů.

P.S. Nakupovat dobře, lacině a souznít s módou je jistě umění. Ale také platí, že vkus je stejně důležitý jako láce za parádu. Za málo peněz se kvalita jistě nepořídí, ale i tak lze vkus dodržet. Denisa to dala napůl - v doplňcích, které vytouženému puncu elegance protiřečily, selhala.

Radka Třeštíková (33) spisovatelka
Autor: Františka Čížková

Radka Třeštíková (33) Spisovatelka:

Předpokládám, že půvabná bruneta Radka, která má svůj literární debut za sebou, je snacha slavné dokumentaristky a žena známého fotografa. Každopádně tato mladá dáma přiznává, že sňatek a dítě její šatník změnily. Nyní se prý obléká střízlivěji, praktičnost a pohodlí v roli matky vítězí. Na outfit má prý pět minut a v sexy modelech se prezentuje jen po boku manžela. Záliba v barvách, jejich kombinaci však Radce zůstala. A je zřejmá i v tomto stylingu, který anoncovanému průměru odpovídá. Pastelový top a vesta spolu ladí a v toleranci jsou i výrazně šmolkové kalhoty, i když pudrový odstín by byl příhodnější. Bohužel robustní hnědé boty za dvě stě euro a tvrdě černá torna luxusnější konfekční značky Fornarina veškerý pel něžného vyznění stírají.

P.S. Pro muže je Radka jistě symbolem snové ženy s mimikry šedé módní myšky, jež ve společnosti po boku svého prince rozkvétá ve femme fatale. Ale i tak si troufám dodat, že ona střízlivost, pragmatické pohodlí matky s malým dítětem může mít kultivovanější podobu. Zejména, když za módu utratíte většinu mateřské.