Dale zemřel již v sobotu večer a smutnou zprávu o jeho skonu potvrdil pro Guardian Daleův kamarád a kolega, baskytarista Sam Bolle. Nic bližšího o úmrtí umělce nejprve nebylo  známo. Údajně měl ale zemřít v nemocnici a podle všeho to souviselo s jeho zdravotními problémy. „Měl problémy se srdcem," prozradil pro CNN jeho bývalý kolega, kytarista Dusty Watson.

Hudebník, vlastním jménem Richard Anthony Monsour, se narodil v květnu 1937. Byl jeden z největších průkopníků surf rocku, tedy hudebního žánru, který je směsí rock-and-rollu a surfové hudby. Nejznámějšími představiteli žánru byla skupina The Beach Boys.

Byl známý a uznávaný díky svému pátému singlu Let’s Go Trippin’ z roku 1961, který je považován za první surf rockovou instrumentální skladbu. Údajně s ním kdysi chtěl spolupracovat i Frank Sinatra, ale Dick Dale nabídku odmítl, jelikož nechtěl zpěvákovi přenechat většinu svých výdělků.

V Česku je z jeho tvorby pravděpodobně nejznámější skladba Misirlou, což je zrychlená a přepracovaná řecká lidová píseň, která se stala senzací poté, co ji Dale zahrál v roce 1962 v pořadu Ed Sullivan Show. V roce 1994 se skladbě dostalo druhé vlny slávy, jelikož ji Tarantino použil coby úvodní motiv pro svůj slavný film Pulp Fiction. 

 

Fotogalerie
15 fotografií