Hladovíme, pak se přejídáme a znovu hladovíme, protože chceme kila co nejdříve zase shodit. Stejně tak to dělá i účastnice reality show Big Brother Chanelle Hayes. Ta by mohla se svými váhovými výkyvy létajícími nahoru a dolů po více než desítkách kilogramů dělat reklamu na špatný životní styl. Paradoxem ovšem je, že právě tato britská celebritka dříve radila ženám na motivačním DVD jak zhubnout.

Hrdě v bikinách

Věčná bojovnice s hmotností už souhrnně zhubla a následně přibrala minimálně metrák. Nyní svou kyprou postavou »lákala« španělské muže, když si v růžových bikinách užívala slunečních paprsků.

„Radši budu spokojenou mámou než hubenou holkou. Když jsem se svými dětmi, moje váha není vůbec důležitá. Přesto už jsem se nemohla dívat na svoje fotky a rozhodla jsem se se sebou něco dělat,“ napsala na sociální síti Chanelle, která je matkou Blakelyho (7) a Frankieho (1). Uvidíme, zda se její váha ustálí, či si ponechá status královny jo-jo efektu.

Co je jo-jo efekt

Jo-jo efekt přichází po rychlých nebo jednostranných dietách, při kterých organismus strádá. Typicky to probíhá tak, že se snažíme zbavit nadváhy co nejdříve, a proto jíme méně, než bychom měli. Případně se stravujeme nepravidelně nebo nekvalitně.

To vede k tomu, že se organismus přepne do šetrného režimu, kdy omezí spalování živin, a hubnutí se též zpomaluje. Pokud v této chvíli budeme chtít ještě dále snižovat váhu, musíme jíst čím dál tím méně. Ovšem začne-li se člověk bezprostředně po úspěšné redukci hmotnosti stravovat tak, jak se stravoval, než s dietou začal, jeho tělo si neprodleně začne tvořit zásoby tzv. na horší časy. A to po čase vede znovu k dietě, a tak pořád dokola.

Jak mu předejít?

Měli bychom přejít na tzv. racionální stravování, kdy se můžeme najíst chutně, moderně, v obvyklém množství a občas si dopřát i nějaký ten menší hřích, aniž by se to odrazilo na hmotnosti. Pokud už jsme ale dietu drželi, pak se obecně doporučuje příjem potravin zvyšovat pozvolna. Tak se tělo lépe adaptuje a signál k vytváření zásob nedostane.

Fotogalerie
9 fotografií