Proto nosila bizarní paruky, šílené kostýmy, silné vrstvy líčidel a často vypadala spíše jako strašidlo. Někteří ji kvůli extravaganci přirovnávali k Madonně, ale sama Lady Gaga říká: „Madonna způsobila v popu revoluci před 25 lety, já ji dělám teď.“

První v historii

Upoutat dokáže nejenom svým vzhledem, ale i tvorbou. Roku 2016 obdržela Zlatý glóbus za roli hraběnky v American Horror Story: Hotel a jako první v historii získala nominaci na Oscara, Grammy a Emmy za svou píseň Till It Happens To You pro dokumentární film The Hunting Ground.

V říjnu roku 2016 dosáhl celosvětový odhad jejích prodaných nahrávek přes 30 milionů alb a 150 milionů singlů, což ji zařadilo mezi nejlépe prodávající zpěváky všech dob.

Dětství

„Buďte stateční, buďte odvážní a jednoho dne budou vaše jedinečnost a vaše osobnost to, co na sobě budete mít rádi,“ říká Lady Gaga. Ona byla statečná odmalička. Narodila se 28. března 1986 v New Yorku italské mámě Cintii a americkému tátovi Josephovi jako Stefani Joanne Angelina Germanotta.

Když jí byly čtyři roky, přihlásila ji máma na hodiny klavíru a brzy se ukázalo, že má hudební sluch. Tehdy dokonce složila svou první píseň s názvem Dolarové účty.

Ve třinácti, když si v butiku kousek od domova zpívala, oslovil ji jeho majitel a dal jí telefonní číslo. Patřilo učiteli zpěvu, který učil i Micka Jaggera. V té době začala vystupovat i v klubech. V sedmnácti letech se dostala na Tish School, kde studovala hudbu, dramatické umění, historii, design, tanec i zpěv, ale studia nedokončila, protože se začala věnovat kariéře.

Pseudonym

Její umělecký pseudonym Lady Gaga vznikl tak, že jí Rob Fusari, jeden z producentů, psal zprávu, ve které zmiňoval píseň od skupiny Queen s názvem Radio Ga Ga. Telefon opravil automaticky radio na lady a ve chvíli, kdy zprávu dostala, rozhodla se, že Lady Gaga je to pravé. A zrodila se hvězda.

Zrodila se hvězda se jmenuje i její nejnovější film, ve kterém hraje hlavní roli. Její postava Ally je začínající zpěvačka, která potká Jacka v podání hollywoodského herce Bradleyho Coopera, jenž film i režíruje. Na roli ji nejvíce děsila zranitelnost.

Přirozená

Zatímco na pódiu a na veřejnosti se umělkyně schovává za kostýmy a různé masky, tak v novém filmu uvidíme její tvář takovou, jaká skutečně je. „Bradley mě hned první den odlíčil a hrát bez make-upu bylo zvláštní. Ale i osvobozující,“ svěřila se zpěvačka proslulá svými okázalými kostýmy. I čeští diváci se mohou v kinech od 4. října podívat, jak jí to bez zbytečných šminek sluší.

Dostane Oscara?

Zrodila se hvězda je příběh dvou zamilovaných zpěváků. Hvězda country Jackson Maine objeví neznámou, avšak velice talentovanou zpěvačku Ally, do níž se zamiluje a zároveň jí výrazně pomůže na cestě ke slávě. Problém nastane, když samotná Ally začne svého přítele zastiňovat, což se mu vůbec nelíbí. Kristoper Tapley z Variety napsal: „Film má na to, aby dokázal to, co doposud jen další tři v historii. A sice vyhrát všech pět Oscarů v hlavních kategoriích. Nejlepší film, režisér, herec, herečka a scénář.“

VIDEO: Skladba Shallow z filmu Zrodila se hvězda. Lady Gaga v romantickém filmu roku rozhodla o dalších Oscarech. V českých kinech od 4. října 2018.

Video
Video se připravuje ...

Skladba Shallow z filmu Zrodila se hvězda. Lady Gaga v romantickém filmu roku rozhodla o dalších Oscarech. V českých kinech od 4. října 2018. UMG (od vydavatele A Star is Born OST); Downtown Music Publishing

Fotogalerie
57 fotografií