Pro mnohé by venkovské sídlo na španělském ostrově bylo domovem snů, Borisi Beckerovi je ale poněkud ukradené. Snažil se ho i prodat, ale 380 milionů korun mu nikdo dát nechtěl. A pod cenou se tenisový veterán nemovitosti zbavit nechtěl, přestože má problémy s dluhy – nestíhal platit právě za údržbu ostrovní rezidence.

Chátrající venkovské vily si mezitím všimli squatteři, kteří se na slunnou Mallorku stahují z různých koutů Evropy. U Beckera se usídlil svérázný německý hippie Georg Berres (44), původně snad tesař, a s pár přáteli se jal objekt zvelebovat. „Jak to mohlo dojít až sem? Bydlí tu jen vosy, gekoni a pavouci,“ ptá se Berres. „Něco se tu nepovedlo. Jako by to místo nikdo neměl rád.“

Vše dokumentují na sociálních sítích, aby se mohli hájit, že nejsou jen obyčejní bezdomovci, kteří by domu ještě víc uškodili. Pokud si prý bude majitel stěžovat, dům hippíci opustí.

Galaktičtí zametači

Domy neobsazujeme, my je zachraňujeme. Neděláme si na ně nároky, chceme jen domov bez nájmu, jemuž ale něco přineseme nazpět,“ řekl Berres listu Mallorca Zeitung. Za tím účelem založil internetové hnutí humorně zvané Mezigalaktické komando pomoci a záchrany. „Chceme tu pěstovat zeleninu, pořádat semináře o obnovitelné energii i jiných věcech, co budou zajímat lidi.“

Spory o dluhy

Podle Daily Mailu Becker nemovitost koupil v roce 1995, o dvanáct let později se ji pokoušel prodat. A před čtyřmi lety šla málem do nucené dražby, ale na poslední chvíli Becker dané dluhy uhradil. Šlo o nějakých deset milionů Kč za rekonstrukci vily. Loni čelil ještě jiným dluhům a hovořilo se o osobním bankrotu, on sám vše ale označil za nedorozumění. Peníze prý má, ale pře se o přehnanou výši dluhu. Za svou kariéru (mj. tři triumfy na Wimbledonu a olympijské zlato v deblu) si odhadem vydělal kolem tří miliard korun.

Fotogalerie
30 fotografií