Duchovní otec oblíbené pohádky o tučňácích naposledy vydechl minulý pátek v Cremoně, kde prožil téměř celý svůj život, uvedl italský deník La Repubblica. Rodák z Busseta v italském kraji Emilia Romagna se vlastním jménem jmenoval Antonio Lupattelli. Ovšem pracoval pod pseudonymem, který byl v podstatě anglickým překladem jeho jména – Tony Wolf. Jindy vystupoval také pod jmény Oda Taro, L'Alpino či Antony Moore.

Za svůj život ilustrátora dětských knížek a komixů pro řadu evropských vydavatelství vytvořil spoustu oblíbených dětských postaviček a jedna z nich se posléze proslavila po celém světě. Tím byl samozřejmě tučňák Pingu, kterého Wolf vytvořil původně do novin. Posléze začal příběhy s ním, jeho sestřičkou Pingou a kamarádem Robbiem také animovat.

Německý producent Otmar Guttman pak ve spolupráci se Švýcarskem a Velkou Británií napsal a režíroval nezapomenutelný dětský program, který se na obrazovkách objevoval přes 30 let, a dokonce vyhrál i ocenění BAFTA. Vysílán byl samozřejmě i u nás, především v rámci Kouzelné školky.

Vytvořen je pomocí stop motion animace za použití figurek z plastelíny. Za jeho celosvětovým úspěchem pak zřejmě stojí také dabér Pingua z prvních čtyřech sérií, který vymyslel speciální jazyk tučňáků. Ten jen naznačoval skutečnou řeč, a byl tak pochopitelný všude ve světě, bez ohledu na jazyk diváka.

VIDEO: Nezapomenutelná pohádka Pingu

 

Fotogalerie
14 fotografií