Děkuji, že oslavujete odlišnost. Miluji svoji zemi! Příští rok se setkáme v Jeruzalémě,“ prohlásila vítězná Netta po skončení večera. Výstřední umělkyně měla již od začátku soutěže velký potenciál k úspěchu, přesto bylo její vítězství milým překvapením.

V soutěži jí pomohly také hlasy české poroty, která jí dala největší možný počet bodů: 12. Lásku ke své zemi projevila Netta několika hebrejskými výrazy, které nenápadně vpašovala do anglického textu své písně. Název Toy (anglicky hračka - pozn. red.) shrnuje hlavní myšlenku písničky, která pojednává o tom, že zpěvačka odmítá být jen hračkou mužů. Podobně neobvyklé jako sama zpěvačka bylo i celé její vystoupení s tanečníky, kteří předváděli, co by se dalo nazvat „slepičím tancem“.

Dnes 25letá Netta se narodila v izraelském městě Hod ha-Šaron. Jako mnoho úspěšných umělců byla i ona jako dítě výstřední a měla problém zapadnout do kolektivu svých spolužáků. Už od školy byla však nadaná v hudbě a před Eurovizí již vyhrála několik soutěží ve své zemi. Ačkoliv byste to do ní neřekli, jako všichni občané Izraele i ona musela podstoupit povinný vojenský výcvik. I zde však dostala příležitost využít svého koníčku a projela s armádním sborem celý Izrael.

Výstřednost, kvůli které měla Netta v dětství podle vlastních slov komplexy méněcennosti, jí nakonec pomohla až na vrchol žebříčku slávy. Jednak ji nutila stále se zlepšovat a tíhnout k dokonalosti a její zvláštní kouzlo musí každému trochu učarovat. Koneckonců obyčejnost je nudná a v hudebním průmyslu to platí dvojnásob.

Mikolas Josef vystoupil na Eurovizi jako čtrnáctý s písní Lie to Me. Ačkoliv se při semifinálových zkouškách zranil, když trénoval závěrečné salto, v sobotu večer se odvážil a úspěšně přemet absolvoval. Od národních porod získal dohromady 66 hlasů, nejvíce od Bulharska, celých 8 z 12. Kromě porot hlasovali i diváci, tady se Mikolas s 255 body usadil na čtvrtém místě. Ačkoliv bylo jeho vystoupení porotou i publikem bráno spíše pozitivně, někteří zahraniční kritici se do něj doslova pustili a uštědřili mu dost tvrdé recenze.

Letošní Eurovizi však nechyběli ani bizarní okamžiky. Cenu za největší ztřeštěnost tak získává fanoušek britské zpěvačky SuRie, který během jejího vystoupení vtrhl na podium, aby si užil svých 15 minut slávy. Poněkud nemístné bylo také tvrdé heavy metalové číslo maďarské kapely AWS, která se radikálně vymykala ostatním, spíše popovým, interpretům.

Fotogalerie
56 fotografií

Video: Mikolas Josef po úspěchu na Eurovizi opouští Česko! Stěhuju se do Ameriky za kariérou!

Video
Video se připravuje ...

Mikolas Josef po úspěchu na Eurovizi opouští Česko! Stěhuju se do Ameriky za kariérou! David Turek