Z publika se ozývalo bučení a křik. Někteří z přítomných ze sálu odešli. Tak vypadalo udělování cen Echo, které v mnohém připomínalo Českého slavíka Mattoni 2016, kdy vyhrála skupina Ortel. Kontroverze vyvolala už nominace hip-hopové skupiny, neboť bylo jasné, že některé texty v jejich nejnovějším albu Mladí, brutální a dobře vypadající 3 jsou hodně přes čáru. Fakt, že ke skandálu došlo v den svátku Jom ha-šo’a, kdy si celý svět připomíná zavraždění šesti milionů židů, je pak už jen třešničkou na dortu.

 Kollegah byl z antisemitismu nařčen již v roce 2016, kdy v hudebním klipu znázornil hlavu tajné celosvětové bankovní organizace jako stereotypního žida. Umělec je totiž otevřeně proti Izraelské politice a podporuje osvobození Palestiny.

 První se proti vítězství kontroverzní dvojice postavil frontman kapely Toten Hosen Campino již na cenách Echo. Ve svém projevu zdůraznil, že je v hudbě potřeba rozlišovat pozitivní provokaci a hrubou neslušnost. Od diváků si vysloužil ovace ve stoje.

Bývalá předsedkyně Ústřední rady Židů v Německu Charlotte Knoblochováse ve středu vyjádřila, že vítězství dvojice vidí jako znak rostoucího vlivu antisemitismu v dnešní společnosti. Promluvil i jeden z předních německých politiků: „Antisemitistické provokace si nezaslouží žádnou cenu, jsou prostě nechutné. To, že je udělena taková cena v den připomínky holokaustu, je ostudné,“ napsal na Twitteru Heiko Maas, německý ministr zahraničí.

 Rappeři se odvolávají na uměleckou svobodu a tvrdí, že texty neměly politický, ale jen čistě umělecký význam. Kollegah na svém Facebooku zareagoval na zprávu ministra zahraničí s otázkou, zda není podle něj přijímání antisemitistických uprchlíků, které ministr podporuje, pro židovskou obec mnohem škodlivější.

 

Fotogalerie
11 fotografií

Video: Za židovský původ čelí urážkám. Exministr Herman promluvil o rasismu, na výkup vepřína v Letech je hrdý