Ingvar Kamprad založil společnost IKEA, která má dnes více než 400 poboček ve 49 zemích, v roce 1943 jako 17letý. Jeho úspěch byl strhující, do roku 1951 vydělal svůj první milion korun. Roku 2006 se umístil na čtvrté pozici nejbohatších miliardářů světa v žebříčku magazínu Forbes se jměním zhruba 560 miliard korun.

Kamprad se narodil ve švédském Pjätterydu. Zásadní vliv na jeho mládí měla babička Franziska Glatz, známá jako Fanny, která vyrostla v domě č. p. 120 v Radonicích u Kadaně.

Franziska, která v roce 1895 s manželem emigrovala do Švédska, byla později přesvědčená nacistka a obdivovatelka Adolfa Hitlera. V roce 1943 svého vnuka přesvědčila ke vstupu do švédské nacistické strany. To, že byl sedm let v úzkém kontaktu s nacisty, si údajně Kamprad celý život vyčítal, a v roce 1994 dokonce vlastnoručně napsal omluvné dopisy všem svým zaměstnancům.

Na své kořeny podnikatel nezapomněl a příbuzné v Česku navštěvoval. „Dodnes si vybavuji krajinu s uhelnými doly,“ vzpomínal Kamprad, který například v 60. letech nechal svým chudým českým příbuzným poslat nábytek ze své firmy. Přes miliardy na účtech jezdil ve vozech Škoda.

V životě si milující otec čtyř dětí prošel i zlými časy. Měl dyslexii, potýkal se i se závislostí na alkoholu. Zemřel v sobotu 27. ledna ve švédském Smålandu. „Díky svému odhodlání přinesl Švédsko světu,“ vzdal mu hold švédský král Karel XVI. Gustav (71).

Dům v Radonicích chátrá

Dům v Radonicích, kde žila Kampradova babička, stále stojí, ale chátrá. „Oprava by byla drahá. Je totiž památkově chráněn. Snad jen kdyby se tu udělalo nějaké muzeum. Já ale na nákladnou rekonstrukci nemám peníze. To by musela obec,“ řekl Blesku majitel Petr Förstl (43), který stavbu koupil v roce 2000.

„Líbil se mi jeho historický vzhled. Chtěl jsem ho po rekonstrukci zachovat a bydlet v něm,“ řekl s tím, že vzdal papírování a dům neužívá. Jeho historii neznal. „Až pak jsem zjistil, že tu žili nacisté. Při úklidu půdy jsem našel i zbytky uniformy,“ dodal.

Kampradovo nábytkové impérium

  • Kamprad začal své obchody v roce 1943 prodejem tužek a pohlednic. Nábytek přidal o několik let později.
  • Název společnosti je složeninou z počátečních písmen Kampradova jména, názvu farmy a vesnice v jižním švédském regionu Småland, kde vyrostl, Tedy Ingvar Kamprad, Elmtaryd a Agunnaryd.
  • Společnost v Česku připomíná zakladatele několika způsoby. Připravené jsou kondolenční knihy i švédské vlajky před obchodními domy svěšené na půl žerdi.
  • Před dvěma lety bylo v Älmhultu, na místě prvního obchodu z roku 1958, otevřeno muzeum společnosti.
  • Jeden z nejpopulárnějších kusů nábytku, pohovka KLIPPAN, se začala prodávat roku 1980 a stále patří mezi hity.
  • Do Prahy přišla firma roku 1991.

VIDEO: IKEA varuje zákazníky, aby nábytek správně přichytili ke zdi.

Video
Video se připravuje ...

IKEA varuje zákazníky, aby nábytek správně přichytily ke zdi YouTube/IKEA USA

Fotogalerie
2 fotografie