Ovšem honorář za roli řidiče Pávka v roce 1985 činil pouze 8 700 Kčs. I když tato částka byla vyšší než tehdejší průměrná mzda 2920 Kčs, nepořídili byste za to ani nejlevnější škodovku. V dnešní době suma odpovídá zhruba 183,5 tisícům korun. „V té době to byl nevídaný honorář,“ vzpomínal kdysi sám Labuda.

Navíc postupně se film Jiřího Menzela (79) stal velmi populárním, a dokonce byl nominovaný i na prestižní zahraniční cenu Oscar. „Když mě pak po letech někdo v jiné době použil díky úspěchu tohoto filmu v reklamě na párky, tak jsem to vzal a nebál jsem se, že se shodím. Protože si myslím, že až teď jsem dostal za film, který vydělal tolik peněz, zaplaceno,“ nechal se slyšet herec, který měl za reklamu údajně inkasovat rovný milion korun.

Podobným příležitostem se ostatně Marián nikdy nebránil a v 90. letech si v jedné reklamě na splátkový servis zahrál opraváře. Vydělal na tom tehdy dost závratnou částku 400 tisíc. Kromě toho mu vynášely i role v seriálech a filmech, v nichž se objevoval až do své smrti. Podle některých svědectví se navíc nezdráhal o svých honorářích tvrdě smlouvat. „Před natáčením filmu Kanárská spojka jsem si řekl o velký honorář, protože jsem si myslel, že na to nepřistoupí. Kývli, ale já už nemohl couvnout. Od té doby hodně zvažuji, jakou roli vzít,“ prozradil kdysi.

Podobnou zkušenost s ním měl ostatně i Juraj Herz (83), který mu ovšem neustoupil. „Hloupou Augustinu a ředitel cirkusu měl být Labuda. Znali jsme se, ale on začal producenta finančně vydírat. Měl jsem na film málo peněz a on chtěl honorář ne v korunách, ale v markách,“ vyprávěl režisér. „Tak jsem ho poslal někam. Jenže tři dny před začátkem natáčení! Kdo hrál nakonec ředitele? Přeučil. Ten byl vždy kvalitní a k dispozici,“ dodal.

Fotogalerie: Zemřel herec Marián Labuda (†73)
62 fotografií

Na tom ale Labuda nijak zvlášť netratil. Další peníze mu totiž na konto přistávaly díky řadě besed s fanoušky, kterých se účastnil. Kupříkladu v roce 2000 si za vystoupení účtoval 35 tisíc korun (trojnásobek tehdejší průměrné mzdy 13 219 Kč). O honorář se ale musel podělit se svým tehdejším manažerem Petrem Novotným (70) a jeho firmou 6P. Není ovšem známo, jaký podíl za své zastupování bavič získal.

Co se týče nemovitého majetku, podle katastru nemovitostí je na něj napsán pouze jeden rodinný dům nedaleko Bratislavy, jehož cena se díky lukrativní oblasti pohybuje okolo 5,5 milionu korun. Jedná se konkrétně o dům v obci Borinka, kde ostatně slovenský herec žil. Právě před ním dvakrát zkolaboval, jednou v létě 2016 a podruhé minulý týden, kdy mu selhalo srdce a on navždy opustil tento svět.

Nabízí se otázka, kdo teď po něm miliony zdědí. Zatím není jasné, zda herec, který dlouhodobě trpěl zdravotními problémy spojenými s cukrovkou, napsal nějakou závěť. Pokud ne, připadl by majetek jeho rodině. Zůstala po něm vdova Viera a také dva synové, právník Marek (44) a herec Marián (42).

VIDEO: Zemřel herec Marián Labuda (†73)! O jeho život bojovaly posádky dvou sanitek!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel herec Marián Labuda (†73)! O jeho život bojovaly posádky dvou sanitek! Tereza Kühnelová

 

Fotogalerie
36 fotografií