Gall pocházela z hudebnické rodiny, její otec psal texty k písním šansoniéra Charlese Aznavoura. První hit nazpívala v šestnácti letech a v roce 1965 vyhrála pěveckou soutěž Eurovize, v níž však reprezentovala Lucembursko. Zvítězila s písní Poupée de cire, poupée de son, kterou pro ni napsal Serge Gainsbourg. Kultovní hudebník pro Gallovou napsal i další písně, které jsou plné erotických narážek.

 

Světoznámou se stala její píseň Ella, elle l’a, která je poctou americké jazzové zpěvačce Elle Fitzgeraldové a v hitparádách několika zemí se umístila na první příčce. Generace Francouzů znají také její hity Poupée de cire, poupée de son nebo Résiste.

Po France Gall zůstanou "písně, které znají všichni Francouzi", napsal dnes francouzský prezident Emmanuel Macron. "France Gall překonala čas díky své upřímnosti a šlechetnosti," uvedl prezident. Ministryně kultury Françoise Nyssenová Gallovou označila za "jednu z nejnadanějších zpěvaček své generace". Podle zpěvačky Jane Birkin byla Gall neotřelá, upřímná i záhadná.

V soukromém životě zažila Gall několik těžkých ran. V roce 1992 zemřel ve věku 44 let na infarkt její manžel, rovněž hudebník Michel Berger. O pět let později podlehla cystické fibróze její dcera Pauline. 

Gall byla v prosinci hospitalizovaná kvůli těžké infekci. Její úmrtí znamená další velkou ztrátu pro francouzskou popovou scénu během několika týdnů. Před měsícem podlehl rakovině ve věku 74 let rockový idol Johnny Hallyday.

VIDEO: France Gall se proslavila zejména touto celosvětově známou písní. 

Fotogalerie
34 fotografií