Žena, která dělala v roce 1998 Weinsteinovi asistentku, se jmenuje Zelda Perkins. Byla jednou z jeho tří londýnských asistentek Za úplatek s producentem podepsala úmluvu, že nebude mluvit o jeho excesech a pomlčí také o tom, že jí chtěl dělat polonahý Harvey masáže, procházel se kolem ní nahý a nutil ji, aby se na něj dívala, když se koupal.

Pak se ale Zelda dozvěděla, že jednu z jejích kolegyň Harvey znásilnil v průběhu Venice film festivalu. To bylo také v roce 1998. „Harvey muže kolem sebe potřeboval ničit a ponižovat. U žen to ale bylo o něčem jiném. O svádění a podřizování se. Harvey věděl, že je vlivný. A toho také využíval,“ popsala Weinsteinovo chování Zelda. Netušila ale, co se stane, když se se svým šéfem poprvé ocitne sama daleko od domova. „Vyšel z pokoje ve spodním prádle. Zeptal se mě, jestli bych ho namasírovala a pak jestli by on mohl namasírovat mě. Byl vždycky takový, když jsem s ním byla sama. Několikrát se mi stalo, že jsem ho musela budit a on se snažil mě zatáhnout k němu do postele,“ uvedla Zelda.

Zelda přiznala, že obtěžování byla věc, kterou dokázala skousnout. Ale když jí její kolegyně, kterou nejmenovala, řekla, že ji Weinstein znásilnil, rozhodla se jednat. „Byla bílá jako stěna a třásla se. Byla na tom špatně. Řekla mi, že se stalo něco strašného. Byla v šoku a plakala,“ uvedla o kolegyni Zelda. „Zuřila jsem, byla jsem v šoku a říkala jsem, že musíme na policii. Ale byla příliš otřesená. Nevěděly jsme, co máme dělat,“ dodala. Weinstein obvinění dívek odmítl, ale bylo na něm vidět, že je vinen. „Bylo to jasné, když uviděl stav mojí kolegyně, hned jsem uvěřila tomu, že je vinen,“ uvedla Zelda, která byla rozhodnutá bojovat.

Po návratu do Londýna utíkala k právníkům, ale ti ji v jejím nadšeném boji proti násilnickému producentovi zarazili. Její naděje, že by oznámila Disneymu, co se stalo, byla nemyslitelná. Právníci ji varovali, že by ji Weinstein zničil a tahal její jméno bahnem. A tak se Perkins snažila zajistit ochranu budoucích zaměstnanců.

O devatenáct let později se Zelda konečně dočkala. O svém příběhu konečně mohla někomu povědět. A to přímo The New York Times. 

Fotogalerie
23 fotografií