Podle informací zahraničních médií se na světlo dostaly dosud utajené dokumenty Mezinárodního trestního soudu (ICC). Z nich vyplývá, že v roce 2012 hollywoodskou hvězdu oslovili, aby se podílela na misi, která nebyla zcela bez rizik.

Jednalo se o plán zatčení Josepha Konyho, který byl už v roce 2005 obžalován z vojenských zločinů a zločinů proti lidskosti. Muž, jenž má údajně hned 60 žen, je vůdce ugandské povstalecké skupiny Boží armády odporu. Jeho vliv se ale posléze rozšířil do dalších afrických zemí. Má na svědomí řadu vražd, únosů i znásilnění. Kvůli vojenským účelům měl také zotročit víc než 30 tisíc dětí.

Jelikož se ho nedařilo polapit, přišel hlavní prokurátor Moreno Ocampo se scénářem, kdy měla zločince pomoci nalákat jistá známá osobnost. Ve hře byli údajně například George Clooney (56), Sean Penn (57) či manželka zakladatele eBaye. Nakonec ale oslovil právě Jolie.

„Zapomeňte na jiné celebrity, ona je ta pravá. Ráda Konyho zatkne. Je připravená,“ napsal v jednom z e-mailů Ocampo. „Možná půjde i Brad,“ zmínil dokonce tehdejšího partnera Angeliny Brada Pitta (53).

VIDEO: Deset nejlepších rolí Angeliny Jolie 

Video
Video se připravuje ...

Deset nejlepších rolí Angeliny Jolie Youtube/MsMojo

Plán spočíval v tom, že oscarová herečka spolu s americkými speciálními jednotkami dorazí do Konyho působiště v lesích ve Středoafrické republice. Posléze ho měla pozvat na večeři, na níž by ho pak zadržela armáda. I když k akci nebyly potřeba žádné zvláštní schopnosti či akrobatické prvky, stejně by tím Jolie dost riskovala.

I přesto byla tomuto riskantnímu nápadu poměrně otevřená. Ostatně již dříve ukázala, že se nebojí, když se prošla po minovém poli. „Brad to podporuje. Pojďme se domluvit na logistice,“ napsala Angelina v jednom z e-mailů Ocampovi.

Jenže vzápětí přestala odpovídat a zcela přerušila komunikaci. Možná si přece jen nakonec uvědomila, že vychovává šest dětí, které ji potřebují živou a zdravou. Nakonec tak z plánu sešlo a shodou okolností nebyl Kony do dnešního dne stále dopaden. Zřejmě to mohla změnit jedině Jolie…

VIDEO: Angelina Jolie řeší i uprchlickou krizi.

Video
Video se připravuje ...

Angelina Jolie u uprchlíků Reuters

 

 

Fotogalerie
43 fotografií