Franca Sozzani zemřela v Miláně po rok dlouhém boji s vážnou nemocí. Její dlouhé blond vlasy a všudypřítomný úsměv byly nezapomenutelné. Do dějin módy se ale zapsala jako nejdéle působící šéfredaktorka časopisu Vogue – magazínu šéfovala 28 let.

Franca byla známá jako průkopnice ve svém oboru. V roce 2012 jako vůbec první nechala vydat titulku s Kim Kardashian – americký Vogue to udělal až o dva roky později. Největší úspěch ovšem mělo vydání věnované kráse černošek, které zaplňovaly celý časopis. Toto vydání muselo být třikrát dotisknuto – mizelo ze stánků neuvěřitelnou rychlostí.

Za své zásluhy dostala v nedávné době cenu Swarovsky za pozitivní změny v módě. Některá její vydání ovšem také zasáhla kritika – modelky byly příliš hubené a jeden tematický photoshoot jako by nabádal k domácímu násilí. „Móda ve skutečnosti není o oblečení… je o životě,“ říkávala.

Naposledy se na veřejnosti objevila před měsícem na jedné z módních přehlídek v Londýně, kam dorazila i s kyslíkovou bombou. Franca Sozzani zemřela po dlouhé nemoci po boku svého syna.

Fotogalerie
13 fotografií