„Fanoušci náčelníka Apačů byli v rozpacích, když ten šutr před dvěma týdny viděli. Teď už ale naštěstí Pierrův hrob vypadá úplně jinak a záměr paní Helly se nakonec ukázal jako velmi dobrý a nápaditý,“ popsal Blesku velký fanoušek Vinnetoua Jan Koten (55) z Velkého Meziříčí.

Mayovky si zamiloval už jako malý chlapec, když ho tatínek poprvé vzal do kina na film Vinnetou – Poslední výstřel (1965). Na legendárního Apače nedá ale dopustit ani poté, co se loni v červnu odebral do věčných lovišť. Mimo jiné pravidelně sleduje, co se na místě jeho posledního odpočinku děje.

„Hella ještě chtěla nechat do kamene vytesat Pierrovu tvář, zatím ale nenašla žádného umělce, který by to dokázal,“ vysvětluje Koten. Zatím je tak na místě kromě obřího kamene ještě kříž, několik svíček, sošky andělíčků, oblázky, srdíčka, ale také věnce s důkazem, že na Brice fanoušci ani přátelé nezapomněli. „Neopustil jsi nás – pořád tě nosíme v srdcích,“ vzkazují mu do nebe.

V červnu se manželka Brice vydala do Chorvatska. „Byla tam na setkání s fanoušky a na hrob Nšo-či na Malim Alanu přivezla trochu prsti z Pierrova hrobu,“ vypráví Koten, jak Hella navštvila filmový hrob Vinnetouovy sestry, kterou ztvárnila francouzská herečka Marie Versini (76).

„Je to krásné gesto, které filmovému místu dodává další, symbolický rozměr. Za její účasti byla na zdi u cesty na Mali Alan umístěna i pamětní deska Pierrovi, kterou dalo zhotovit město Starigrad - Paklenica,“ dodal Vinnetouův velký obdivovatel.

 

Fotogalerie
44 fotografií