Jones, kterému je 74 let, kvůli své nemoci – primární progresivní afázii – již není schopen poskytovat médiím rozhovory, upřesnila akademie. Zároveň oznámila, že akademie se rozhodla udělit Jonesovi ocenění za mimořádný přínos filmovému a televiznímu umění.

Na konci šedesátých let Jones společně s Johnem Cleesem, Michaelem Palinem, Ericem Idlem, Terrym Gilliamem a později i Grahamem Chapmanem založil satirickou skupinu Monty Python, která si svým televizním seriálem bizarních skečů, gagů a parodií Monty Pythonův létající cirkus získala mnoho fanoušků po celém světě.

Jones, vzděláním historik, poté režíroval kultovní filmy Monty Pythonů – Život Briana, Monty Pythonův Smysl života a společně s Gilliamem snímek Monty Python a Svatý Grál. Pět žijících členů skupiny Monty Python spolu naposled vystoupilo v červenci 2014. Terry Jones, který v pythonovských snímcích exceloval v ženských rolích, mnohokrát navštívil Česko.

Několikrát zavítal do pražského kina Aero, kde uvedl své dílo. V roce 1998 přijel na karlovarský festival se svým filmem Žabákova dobrodružství a o šest let dříve na Barrandově natáčel epizodu seriálu Mladý Indiana Jones.

Fotogalerie
6 fotografií