Pokud soud jeho vinu uzná, hrozí mu až deset let vězení. Cosbyho právník stále opakuje, že jeho klient je starý a slepý muž. Předběžné řízení se týkalo incidentu z roku 2004, kdy Cosby podle obžaloby zdrogoval a sexuálně zneužil Andreu Constand.

Ta v soudní síni nebyla přítomna, v dřívějších výpovědích ale uvedla, že jí Cosby podal tři modré tabletky, po kterých se cítila malátně a ztratila kontrolu nad tělem. Herec již dříve uvedl, že se zmíněnou ženou měl sexuální styk, se kterým ona souhlasila.

Případem se zabývala prokuratura již v roce 2005, tehdy se ale rozhodla Cosbyho pro nedostatky ve vyšetřování nestíhat. Nyní se Cosbyho právní zástupci snažili otevření procesu zabránit mimo jiné tím, že tvrdili, že jejich klient v minulosti dostal od prokuratury slib imunity.

Letos v únoru ale soud tento argument odmítl a nařídil předběžné řízení. Dnes během tohoto jednání soudkyně Elizabeth McHughová konstatovala, že obžaloba má dostatek důkazů k zahájení procesu se 78letým hercem.

"Děkuji," prohlásil Cosby podle Reuters po verdiktu soudkyně. Ze sexuálního zneužívání Cosbyho v minulých letech veřejně obvinilo na 50 žen, soud jim však dosud ani v jednom případě za pravdu nedal. Řada případů se navíc odehrála před značnou dobou, takže časová lhůta pro jejich možné vyšetřování už dávno uplynula.

Fotogalerie
11 fotografií