Na písních spolupracoval například se zpěvačkou Sinead O'Connor, Madonnou nebo Aliciou Keys. Ty největší hity však vznikly během 80. a 90. let, kdy často využíval umělecké pseudonymy jako Jamie Starr, Joey Coco nebo Alexander Nevermind.

Nejznámější píseň Nothing Compares 2 U v podání zpěvačky Sinead O'Connor pochází právě z pera tohoto věhlasného umělce. V roce 2012 však zpěvačka prohlásila, že tento song odmítá dále zpívat, protože se s ním už emocionálně neztotožňuje. Doufejme, že své stanovisko přehodnotí a uctí tak památku popové legendy.

Další velmi známou písní je Manic Monday z roku 1986 v podání dívčí rockové kapely The Bangles. Zpěvák tehdy kapelu oslovil pod pseudonymem Christopher. Hit byl původně napsán jako duet mezi Princem a jinou dívčí kapelou, zvanou Apollonia 6.

Rovněž píseň Pray v podání hip-hopového zpěváka MC Hammera (původním jménem Stanley Kirk Burrel) je dokladem Princova všestranného talentu. Svého času získala zlaté ocenění za 500 000 prodaných nosičů.

Největší hvězdou, se kterou zpěvák spolupracoval, byla však bezpochyby popová královna Madonna. Společně vytvořili píseň s názvem Love Song, která je reflexí jejich romance z roku 1985. Madonna o zesnulé hvězdě na svém twitterovém účtu prohlásila: „Změnil svět! Pravý vizionář. Jaká ztráta. Jsem zničená. Tohle není Love Song!“

Fotogalerie
17 fotografií