Herec Jude Law v kempu na severu Francie, který vytvořili migranti snažící se dostat do Velké Británie, natáčel video, kterým se snažil upozornit na těžkou situaci dětí bez domova, které v kempu žijí.

Většina z nich je bez střechy nad hlavou kvůli rozhodnutí francouzských úřadů vyklidit jižní část kempu. Doprovodil ho herec John Odell a filmový štáb. Law spolu s dalšími umělci předčítal dopisy od historických osobností na akci, kterou zorganizovala nezisková organizace Letters Live.

Těsně po tom, co hvězdy nasedly do auta a vydaly se na cestu zpět do Británie, najatou ochranku napadli a okradli obyvatelé kempu. Útočníci se údajně chovali jako fotbaloví hooligans, házeli kameny a dvěma členům týmu dokonce zničili a ukradli telefony.

Migranti měli podle francouzských úřadů vyklidit území do úterý. Ve čtvrtek, po povolení od soudce, pak začali Francouzi s bouráním. Podle charitativních organizací, které v kempu působí, bude bourání znamenat, že 3000 lidí, včetně stovek dětí, ztratí domov. Říkají, že jde o další vykořenění lidí, co už jednou opustili domov, aby unikli válce a nebezpečí.

Britští politici ale migranty přijmout nechtějí, bojí se, že by to jen motivovalo další lidi k tomu, aby riskovali životy při snaze dostat se do Evropy.

Law se k problému vyjádřil minulý týden takto: „Jsou to nevinné děti, které jsou díky blížící se demolici tábora v ohrožení. David Cameron a britská vláda musí spolupracovat s francouzskými úřady, aby odvrátili tuto hrozící humanitární krizi.“

Fotogalerie
9 fotografií