Dva koncerty v Česku se odehrají 16. září v pražské hale Tipsport a 18. září v ostravské hale Ostravar. Vedle Žbirky vystoupí i hosté z Velké Británie, protože kromě svých nejznámějších hitů Žbirka zahraje a zazpívá písně z nejnovější desky Miro nahrané ve slavném londýnském studiu Abbey Road. Exkluzivním hostem pak bude Marika Gombitová, která posledních 15 let vystupovala jen velmi sporadicky, většinou na uzavřených privátních koncertech.

„Milí přátelé, velmi ráda bych vás touto cestou upozornila na Road To Abbey Road Tour 2016 – čtyři jedinečné koncerty Mira Žbirky s hosty z Velké Británie. Je mi ctí podpořit tento zajímavý projekt, a proto jsem přijala pozvání od Mekyho vystoupit na tomto koncertě jako host,“ uvedla k tomu na svém webu zpěvačka, která pár dní před koncerty oslaví své 60. narozeniny.

„Podařilo se něco, v co bych před pár lety ani nedoufal. Být s Marikou znovu společně na pódiu je můj splněný sen,“ říká Žbirka. Začátek spolupráce Gombitové a Žbirky se datuje do druhé poloviny 70. let, kdy společně hráli ve skupině Modus. Tehdy zpěvačka s výjimečným hlasem slavila své největší úspěchy. Spolu se Žbirkou také ztvárnili hlavní role v muzikálu Neberte nám princeznú (1980). I když pak měl každý svoji vlastní sólovou kariéru, jejich přátelství a spolupráce pokračovala. Dala tak vzniknout hitům jako V slepých uličkách, Nespáľme to krásne v nás nebo Tajnosľubná z roku 2005.

Koncem roku 1980 měla Gombitová cestou z koncertu těžkou autonehodu, po níž zůstala upoutána na invalidní vozík. Po několika málo letech ale začala znovu zpívat, pomohl ji tehdy právě Žbirka i bývalí členové kapely Modus. Natočila několik alb, koncertovala, až v roce 2002 ohlásila odchod z veřejného života.

Gombitová třináctkrát bodovala ve slovenské zpěvácké anketě Slávik. Kromě stříbrných a bronzových ocenění má i dva zlaté Sláviky z let 1997 a 1998. V roce 2005 skončila v anketě na druhém místě poté, co nazpívala se Žbirkou duet Tajnosľubná. Její píseň Vyznanie zvolili diváci jedné z hudebně zábavných show Slovenské televize za největší hudební hit minulého století.

Fotogalerie
9 fotografií