Podle Bowieho blízkého spolupracovníka Tonyho Viscontiho bylo album Blackstar „dárkem na rozloučenou“. „Vždy dělal, co chtěl dělat. A chtěl to dělat po svém a chtěl to dělat co nejlépe. Jeho smrt se nelišila od jeho života – byla uměleckým dílem. Udělal Blackstar pro nás jako dárek na rozloučenou,“ uvedl Visconti, který byl producentem Blackstar a dalších Bowieho slavných alb.

„Rok jsem věděl, že tak to bude. Ale nebyl jsem na to připraven. Byl to mimořádný člověk, plný lásky a života… nyní je přiměřené plakat,“ napsal Visconti.

Slova to nemohou vyjádřit, reagoval na Twitteru hudebník Brian Eno, který spolupracoval s Bowiem na „berlínských“ albech Heroes, Low a Lodger z konce 70. let.

Americký raper Kanye West uvedl, že Bowie byl svou nebojácností a kreativitou jedním z jeho největších vzorů a inspirací. Britský rocker Billy Idol na Twitteru napsal, že mu po náhlé zprávě o Bowieho smrti „skoro vyhrkly slzy“. „Cestovatel po vesmíru, zpěvák, tvůrce snů… Jsem ráda, že jsi byl tady a budu tě dál poslouchat, jako vždy,“ napsala zpěvačka Regina Spektorová. Byl to opravdový inovátor, opravdu tvůrčí člověk, napsal zpěvák Pharrell Williams.

Vzpomínka na Bowieho přišla i z vesmíru, o němž často zpíval. Smutek nad zpěvákovou smrtí vyjádřil na Twitteru britský kosmonaut Tim Peake z Mezinárodní vesmírné stanice.

„Vyrůstal jsem při poslechu a sledování popového génia Davida Bowieho. Byl mistrem objevování. Je to ohromná ztráta,“ napsal na Twitteru britský premiér David Cameron.

Hold zesnulému vzdal i Justin Welby, arcibiskup z Canterbury. „Pamatuji se, jak jsem seděl a neustále poslouchal jeho písně a radoval se z toho, čím byl, co dělal a jaký měl vliv,“ uvedl Welby, který je šéfem anglikánské církve.

„Že zemřel Bowie, je hrozná zpráva. Nikdo v naší době si nezasloužil více než on označení génius,“ uvedl na Twitteru londýnský starosta Boris Johnson.

Podle webu britského listu The Daily Telegraph zpěvákova smrt v Británii šokovala a vede lidi k většímu zájmu o jeho nové album Blackstar, zvlášť k jeho poslednímu singlu Lazarus. Na videu k singlu je podle listu nyní dojemné, že ukazuje Bowieho, jak leží na nemocničním lůžku a zpívá, že je v nebezpečí.

V poslední době neposkytoval rozhovory, nedělal reklamy ani koncerty, přesto nové album devětašedesátiletého Bowieho vyvolalo nadšení, uvedl francouzský deník Le Parisien.

Dnešní zpráva je o to víc šokující proto, že David Bowie se teprve nedávno vynořil z ústraní a plný sil, napsal hudební reportér BBC Mark Savage.

„Jeho poslední dvě alba The Next Day a Blackstar patřila k jeho nejlepším. První oslavovalo minulost, druhé se dívá do budoucnosti. Fakt, že tu již nebude, je srdcervoucí. Ale koneckonců celá Bowieho kariéra byla sledem odchodů a mizení. Syn číšnice a majitele nočního klubu David Jones se stal Davidem Bowiem, který se stal Ziggy Stardustem a z něj byl Thin White Duke. Všichni byli fiktivní a ze všech se stali ikony,“ napsal Savage.

Fotogalerie
12 fotografií