Lemmy zemřel po krátkém boji s mimořádně agresivní rakovinou,“ uvedla skupina na svém facebookovém účtu. Dodala, že Kilmister se o nemoci dozvěděl teprve v sobotu, když byl doma se svou rodinou. „Nedokážeme popsat svůj smutek,“ dodali.

Skupina má nyní jediné přání. „Hrajte Lemmyho hudbu nahlas,“ napsali Motörhead na sociální síti. Skupina byla na poli heavy metalu, punku a hard rocku živoucí legendou. Songy jako Ace of Spades se budou hrát ještě za dekády.

Baskytarista a zpěvák Kilmister založil skupinu Motörhead v roce 1975. Letos v červenci tato skupina vystoupila na festivalu Rock for People Europe v Plzni. A opět zabodovala. Příští rok měla vystoupit v Praze. Lemmy byl nechvalně proslulý svou oblibou v drogách a ještě větší v alkoholu. Sám kdysi přiznal, že od 30 let vypije vždy jednu lahev whisky denně. Před dvěma lety však přestal právě kvůli zdravotním problémům.

Lemmy v 60. letech působil jako kytarista v mnoha méně či více známých kapelách, například Rainmakers a Motown Sect. V roce 1967 pracoval jako roadie (technik) pro legendárního amerického kytaristu Jimiho Hendrixe. V roce 1971 se jako baskytarista přidal k rockové skupině Hawkwind. V roce 1975 byl britský rocker od Hawkwind vyhozen kvůli drogám a založil skupinu Motörhead. Ta vydala 20 alb a je označována za jednoho z průkopníků heavy metalu, přestože Lemmy vždy rád tvrdil, že hraje „jen rokenrol“.

Zpráva vyvolala smutek jeho početných fanoušků po celém světě a kolegů rockerů. Ztratil jsem jednoho z nejlepších přátel,“ prohlásil Ozzy Osbourne. „Byl naprosto unikátní,“ řekl kytarista Queen Brian May. „Slova o Lemmym nikdy nebudou dostatečná, tak jen říkáme: sbohem lorde Lemmy, díky za hudbu a koncerty,“ uvedla v prohlášení skupina Judas Priest.

Fotogalerie
7 fotografií