O tom, že se Michele Mercier chce stát herečkou, měla jasno už od raného mládí. Z rodného Nice odjela studovat herectví do Paříže. Svou první roli získala v roce 1957 ve snímku Pomsta z hrobu a následně v Dejte mi mou šanci, čímž odstartovala svou hereckou kariéru.

Michele byla často obsazována i do rolí vyzývavých žen, prostitutek, tzv. potvor. Její životní role ale přišla ve chvíli, kdy získala hlavní úlohu v pětidílném seriálu podle románové předlohy manželů Anne a Serge Gollonových „Angelika“.

Hereččinou nejslavnější rolí byla Angelika, která byla v Praze také uvedena jako muzikál.
Autor: profimedia.cz

Angelika ji vystřelila na vrchol hvězdné kariéry, ale zároveň poznamenala i její další herecký i soukromý život. Její tvář je neustále spojována s Angelikou de Sancé de Montelloupe – Plessis Belliere. Mercierová ukončila svou kariéru poměrně brzy. Bylo jí necelých 34 let.

Smůla na chlapy

V roce  1961 se vdala za pomocného režiséra André Smagghe. Bohužel se z něj stal alkoholik, který potřeboval čas od času hospitalizaci. Rozvedli se v roce 1965. Po dlouhém vztahu se v roce 1970 provdala za dobře známého závodníka Clauda Bourillota, ale ten jednoho dne zmizel se všemi jejími šperky a penězi a zanechal ji naprosto bez prostředků; rozvedli se v roce 1976. Její další vztah byl opět naprostou katastrofou. Přiznala, že její herecký kolega Vittorio Gassman se ji jednou pokusil znásilnit. A italský princ N. zrušil sňatek po řadě let zasnoubení.

Jejím dalším přítelem byl její obdivovatel a obchodník Adrien Jancu, se kterým se seznámila ve Švýcarsku a který zemřel na rakovinu těsně před jejich avizovanou svatbou. Neměla žádné děti.

Francouzská herečka za svůj život napsala několik knih jako „Angelika se ztraceným srdcem“ nebo „Já nejsem Angelika“ z roku 2002. V roce 2010 Michele Mercier poprvé navštívila Českou republiku a rovnou si zatančila na Plese v Opeře v Praze. Slavnou Angeliku můžete vidět dnes večer na ČT1 ve 21 hodin.

Fotogalerie
10 fotografií