West podle prvních komentářů předvedl "velkolepé a megalomanské" show, kterým uspokojil své fanoušky, ale nezískal si srdce tradičního publika festivalu. Při vystoupení v délce hodinu a půl nabídl třicítku skladeb včetně hitů Stronger, Gold Digger a All Falls Down.

Sedmatřicetiletý Američan, který na festival přiletěl vrtulníkem, nešetřil pyrotechnickými a dalšími efekty. "Díváte se na největší žijící rockovou hvězdu planety," řekl publiku. Zazpíval i útržek z hitu legendární britské kapely Queen Bohemian Rhapsody a jednu písničku věnoval své těhotné manželce, kterou je americká modelka a hvězda televizní reality show Kim Kardashian.

S Westovou účastí na festivalu, který byl původně zaměřen na příznivce hnutí hippies a rockovou hudbu, se někteří fanoušci festivalu nechtěli smířit. Jejich petici za vyřazení rapera z programu prý podepsalo na 140.000 lidí.

"Kanye West je urážkou příznivců hudby na celém světě. Utratili jsme stovky liber, abychom mohli být na Glastu, a proto očekáváme určitou úroveň zábavy," stálo v textu petice.

Spoluorganizátorka festivalu Emily Eavisová uvedla, že jí bylo dokonce vyhrožováno smrtí. "Bylo to strašné, bylo to šílené. Bylo to také dost skličující, protože mluvíme o něčem, co je pro festival tak vzrušující, zajímavé, osvěžující a skvělé," dodala Eavisová, která je dcerou nyní 79letého zakladatele festivalu Michaela Eavise.

Kontroverzní bouřlivák West, který je považován za jednu z největších osobností současné popové hudby, označil petici za urážku hudebních fanoušků po celém světě. Je držitelem 21 prestižních cen Grammy Awards a jen ve Spojených státech prodal podle BBC 11 milionů alb.

První ročník nyní údajně největšího festivalu svého druhu pod širým nebem se konal 19. září 1970 na farmě nedaleko městečka Glastonbury. Bylo to den po smrti legendárního kytaristy a zpěváka Jimiho Hendrixe. Hlavní hvězdou byl tehdy rocker Marc Bolan, návštěvníků bylo 1500. Letos jich je na pětidenním festivalu na 175.000.

V rámci své třídenní cesty po Británii dnes festival navštíví i tibetský duchovní vůdce dalajlama.