O Sharifově demenci spekulovala média už delší dobu. Jeho mluvčí to ale vždy označil za lži a tvrdil, že je herec jen extrémně unavený. „Je těžké určit, v jaké je fázi. Je však zřejmé, že se to nikdy nezlepší. Naopak… Bude to jenom horší,“ sdělil Tarik smutné vyhlídky svého otce.

Sharif se proslavil v roce 1962, kdy si zahrál roli šejka Ali Ibn El-Khariše a vysloužil si za to nominaci na Oscara. Do výšin ho ale vystřelil až Doktor Živago, v němž se objevil o tři roky později. „Pamatuje si, že v něm hrál, už si ale nevzpomene, kdy to natáčel,“ vysvětlil jeho syn.

Během své kariéry se Sharifovi rovněž podařilo posbírat tři Zlaté glóby. „Stále si uvědomuje, že je známý herec, ale plete si neznámé fanoušky žádající o autogram s lidmi, jejichž obličeje a jména už zapomněl,“ popsal Tarek. „Často se ptá i na mou matku, protože neví, že umřela v lednu,“ pokračuje ve vyprávění syn.

Charismatický herec podstoupil v roce 1992 trojitý bypass (do té doby kouřil až 100 cigaret denně) a utrpěl slabý infarkt v roce 1994. Teď tráví většinu času v Egyptě, relaxuje na terase a poslouchá hudbu.

V Brně otevřel kasino

Hollywoodská legenda se v roce 2008 objevila i na slavnostním otevření kasina v Brně-Líšni. Tam se Sharif nechal vyfotit po boku herečky Květy Fialové či zpěváka Ládi Kerndla, který mu věnoval svoje CD.

S čím se potýká?

Alzheimerova choroba je onemocnění mozku, při němž dochází k postupné demenci. Postižení mají problém s vyjadřováním, jsou zmatení, mění se jejich osobnost. Celosvětově trpí Alzheimerem 26 milionů lidí, v ČR se jedná až o 130 tisíc osob.

Fotogalerie
5 fotografií