O hlavní cenu se letos uchází 17 snímků. U některých z nich budilo zájem již jméno režiséra. Ale zatímco Američan Gus Van Sant u odborného i amatérského publika příliš nezabodoval dramatem The Sea of Trees (Moře stromů) o muži rozhodujícím se, zda má spáchat sebevraždu, více zájmu přilákal jeho krajan Todd Haynes s lesbickou romancí Carol. V ní i vynikající výkon herečky Cate Blanchett zařadil snímek mezi favority. 

Ital Paolo Sorrentino si naději na vítězství zajistil mimo jiné tím, že přizval do svého nového filmu Youth (Mládí) o melancholickém stesku po mládí a stařeckém čekání na smrt těžké herecké váhy Michaela Cainea a Harveyho Keitela. 

Agentura AFP jako možné favority označila ještě tragikomedii s autobiografickými prvky Mia Madre (Moje matka) Itala Nanniho Morettiho a středověké drama The Assassin (Vražedkyně) Tchajwance Chou Siao-siena.  

 

Jako poslední snímek v soutěži se bude dnes promítat adaptace Shakespearova Macbetha australského režiséra Justina Kurzela s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard v hlavních rolích. 

Břímě zodpovědnosti za výběr vítěze nese hlavní porota, jíž předsedají poprvé současně dva filmoví tvůrci, američtí bratři Joel a Ethan Coenové. Silné ženské zastoupení v ní zajišťují herečky Sophie Marceau, Sienna Miller či Rossy de Palma nebo maliská zpěvačka Rokia Traoré. 
     
Česká tvorba do hlavních soutěžních sekcí opět nepronikla, díky tvorbě studentů FAMU ale má Česko na festivalu přesto zastoupení. Krátký film Retriever režiséra Tomáše Kleina, který film tvořil v autorské dvojici s Tomášem Mertou, se promítal v sekci Cinéfondation. V rámci projektu L’Atelier získal jako vůbec první český snímek podporu film Out Györgyho Kristófa a Tomáše Kleina, který si vyhlédli producenti a podpoří jeho dokončení a uvedení do distribuce.

Fotogalerie
6 fotografií