„Nezamýšlím to tak, že Policie je poslední kniha s Harrym Holem. Je to jenom přestávka. Ale až série s Holem skončí, tak skončí a nebude žádné zmrtvýchvstání,“ řekl Nesbo, který patří k nejoblíbenějším autorům vlny severské krimi, která před několika lety zasáhla Evropu.

„V Praze jsem byl už dřív, ale tentokrát mám víc času, tak se tu budu moci porozhlédnout. Zítra jdu lézt na skály kousek za Prahou, posledních 6 let lezu opravdu často,“ řekl Jo redaktorovi Blesk.cz.

Jo Nesbo ale redaktorovi Blesk.cz prozradil mnohem zajímavější věci. Například, že v hokeji teď fandí České republice, nebo to, že má u nás velmi nadšenou fanynku. „Chodí mi i milostné dopisy, ale myslím si, že většina fanoušků je zamilovaná spíš do Harryho Holea než do mě a píšou ty dopisy vlastně jemu.“

Setkání s pětapadesátiletým spisovatelem se zúčastnila také velvyslankyně Norska v ČR Siri Ellen Sletner, která Nesboa označila za ‚největšího velvyslance norské kultury‘, který prodal 25 milionů knih přeložených do 50 jazyků. Také v Česku má mnoho čtenářů, romány Lovci hlav, Nemesis a Pentagram se staly v Česku hity roku 2011, prodeje jeho knih přesahují desetitisícovou tuzemskou hranici bestselleru. Celkově se v ČR prodalo přes 350 000 kusů všech titulů Joa Nesboa.

Vedle drsných kriminálních příběhů je v jeho knihách mnoho narážek na pop kulturu, zejména na hudbu a filmy. „Jako spisovatel máte možnost prostřednictvím svých knih ukázat svůj hudební vkus nebo napsat, že Statečné srdce s Melem Gibsonem je nejhorší film, jaký kdy dostal Oscara jako nejlepší film,“ podotkl Nesbo.

Spisovatel a hudebník Nesbo, který je původním vzděláním ekonom a finanční analytik, sdělil, že se ve svých knihách nesnaží popsat policii jako systém, ale zajímají ho individuální morální dilemata jejích příslušníků. „Holea to také táhne na temnou stranu,“ upozornil.

Video
Video se připravuje ...

Jo Nesbø v Praze: Na milostné dopisy občas odepisuji Tomáš Polák, Lukáš Červený

Fotogalerie
7 fotografií