Nemesis, Sněhulák, Spasitel nebo Levhart – to je jen stručný výčet detektivních bestsellerů norského spisovatele Joa Nesboa, současné hvězdy severské krimi. Celosvětově se prodalo přes 25 milionů kusů detektivek, jejichž hlavním hrdinou je nekonvenční detektiv, drsný a samotářský Harry Hole, podle svých nadřízených nejlepší kriminalista policie v Oslu. Pravděpodobně posledním dílem desetidílné krimisérie je román Policie, který v českém překladu vyšel 8. dubna. 

S tímto oblíbeným autorem se můžete setkat už v pondělí 4. května v Paláci knih Neoluxor v Praze. Autogramiáda začíná v 16:30 a bude trvat dvě hodiny. Každý zájemce si může nechat podepsat jednu knihu – velký zájem znemožňuje fotografování s Nesboem. Na akci se na Facebooku přihlásilo zatím téměř dva a půl tisíce lidí!

Video
Video se připravuje ...

Jo Nesbø v Praze: Na milostné dopisy občas odepisuji Tomáš Polák, Lukáš Červený

První díl série s tímto nekonvenčním kriminalistou napsal Nesbo v roce 1997 pod názvem Netopýr. Následovaly knihy Švábi (1998) a Červenka (2000). Další díl, román Nemesis (2002), vyšel jako první z Nesboových knih v českém překladu a v Pentagramu (2003) se část děje odehrává i v Praze. Další vyšly knihy Spasitel (2005), Sněhulák (2007), Levhart (2009), Přízrak (2012) a závěrečný díl, kterým je Policie (2013).

Přestože se příběh Harryho Holea pravděpodobně uzavírá, fanoušci kvalitních detektivek Joa Nesboa nemusejí smutnit dlouho. V létě letošního roku by měl vyjít první díl diptychu Krev na sněhu, v němž je hlavním hrdinou úvodní knihy nájemný vrah, který od svého zaměstnavatele dostane nečekaný a velmi specifický úkol a vypořádá se s ním po svém. V říjnu se na pultech knihkupectví objeví ještě detektivní román Syn, který v mnohém připomíná klasické „harryholeovky“.

Nesbo se čtenářům představil také jako autor humorných dětských knih, jejichž hlavním hrdinou je excentrický doktor Proktor čekající na svůj velký objev. Velký úspěch slavil Nesbo i se svým thrillerem Lovci hlav (2008), jehož filmová adaptace se o dva roky později stala komerčně nejúspěšnějším norským filmem všech dob.

Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa a dosud se jich celosvětově prodalo přes 25 milionů kusů. Jen v pětimilionovém Norsku prodal Nesbo přes 1,5 milionu knih. Nesbo zaznamenal velmi rychle úspěch i u českých čtenářů. Prvních autorových titulů se podle nakladatelství prodávalo mezi 30 000 až 40 000 kusů v prvním roce prodeje, nejnovější knihy se již prodávají prvním rokem v počtu 40 000 až 50 000 kusů. 

Fotogalerie
4 fotografie