„Ta karikatura v seriálu ho hluboce ranila. Udělali si legraci z jeho vzhledu, který byl pro něj životně důležitý. Cítil to jako podlý útok na svou osobu, řekla deníku New York Post jeho tisková mluvčí Susan Biegacz. Brandtův manažer uvedl, že slavný dermatolog zemřel po velmi krátké nemoci.

Tou byly nejspíše deprese. V posledních dnech byl v péči psychoterapeutky, která za ním údajně denně docházela. Pokud se doktor Brandt nalézal v těžkém psychickém stavu, je jasné, že mu komediální seriál, kde zesměšňovali jeho osobu i celoživotní práci, nepřidal. Dostal se také do přehledu dermatologů magazínu W, kteří vypadají jako nejhorší reklamy na sebe sama. „Když vidím tvář doktora Brandta, jsem rád za svoje vrásky,“ stálo v hodnocení botoxového barona.

„Byl to ten nejhodnější a nejpozornější člověk, jakého jsem znala. Byl také velmi štědrý,“ řekla zdrcená Biegacz. „Ten bezstarostný a temperamentní Fred se ukázal být komplikovanějším, než jsme si mysleli,“ řekla na jeho pohřbu jedna z jeho zákaznic.

Brandt provozoval svou praxi na Manhattanu i v Miami. Měl hvězdnou klientelu z těch nejvyšších společenských pater. Chodila k němu zpěvačka Madonna, modelky Naomi Campbell nebo Linda Evangelista. Brandt desetiletí experimentoval s nejnovějšími kosmetickými procedurami, které testoval převážně na sobě.

I přes svůj pokročilý věk měl dokonale vyhlazenou pleť bez vrásek. „Jsem jakýmsi průkopníkem v posouvání limitů v tom, jak se může pracovat s lidským vzhledem. Jestli bych něco dnes udělal jinak? Možná bych nepoužíval tolik botoxu, protože nechcete vypadat, jako byste byl zmrazený,“nechal se před rokem v rozhovoru slyšet Brandt.

Brandt se narodil v roce 1949 v Newarku rodičům Irvingovi a Esther Brandtovým, kteří provozovali cukrárnu. Byl zvídavý student, brzy ho začali mít za pošuka zapáleného do vědy, který chce věcem za každou cenu přijít na kloub. Preciznost a zvídavost mu pak pomáhaly v jeho kariéře. Vystudoval medicínu – onkologii a nefrologii v New Yorku, později se dal na dermatologii, kterou vystudoval v Miami, kde si také v roce 1982 otevřel svou první praxi.

Tam začal se svými vizionářskými experimenty. V roce 1998 otevřel druhou ordinaci v New Yorku, kde se jeho klientkou stala Madonna, která nemá v obličeji jedinou vrásku „Nevím, jak ji získal, ale spojení s Madonnou mu nesmírně pomohlo,řekla spisovatelka Joan Kron, která desetiletí píše o kosmetickém a módním průmyslu.

„Za svou krásnou pleť vděčím jemu,“ napsala Madonna v krátkém e-mailu reportérovi The New York Times v reakci na jeho smrt. „Byl to džentlmen, inovátor a přítel,“ napsala herečka Kelly Ripa. „Celou dobu si v ordinaci prozpěvoval,“ nechala se slyšet jedna z jeho klientek.

Fotogalerie
6 fotografií