Na dvě desítky elitních hudebníků podepsaly na pondělní tiskové konferenci v New Yorku dokument o založení služby, která podle nich může změnit hudební svět a skoncovat s internetovým hudebním pirátstvím.

Předstupujeme před vás... s nadějí, že dnešek bude dalším historickým dnem, okamžikem, který navždy změní běh hudebních dějin,“ prohlásila zpěvačka Alicia Keys, která po své úvodní řeči pozvala na pódium další z majitelů nové služby.

Jsou mezi nimi Rihanna, Beyoncé, Jack White, Nicki Minaj či členové skupin Daft Punk, Arcade Fire nebo Coldplay. Tidal má být podobně jako úspěšná existující služba Spotify založen na předplatném – formou členských příspěvků – za které si budou uživatelé moci ve svých počítačích, tabletech či telefonech přehrávat hudbu a video.

Budou pro ně dostupné rovněž off-line. Za deset dolarů (250 korun) měsíčně získají přístup ke standardní kvalitě zvuku a obrazu, dvojnásobná částka jim otevře cestu k vyšší kvalitě.

Hudebníci, kteří budou mít na službě vlastnický podíl, budou digitální podobu svých děl poskytovat pouze jejím prostřednictvím. Další podrobnosti zatím spoluvlastníci nezveřejnili.

Hudebníci po celém světě dlouhodobě řeší velké ztráty příjmů, které jim způsobuje bezplatné sdílení digitálních nahrávek jejich děl na internetu. Právě streamovací služby jako Spotify, Deezer či Google Play v posledních letech ovládly část legálního trhu a využívají je i lidé, kteří nebyli ochotni kupovat si klasické nosiče.

Fotogalerie
9 fotografií