„Winter is coming.“ Fanoušci seriálu HBO Hra o trůny se radují, opět přichází zima. Tedy již pátá řada seriálu, který nadále sklízí uznání diváků i odborníků. Svět plný hrdinů, záporáků, intrik, válčení a nejrůznějších vztahů opět ožije na obrazovce HBO. Jen od té famózní knižní předlohy George R. R. Martina „Píseň ledu a ohně“ se liší čím dál tím víc. Seriál si žije vlastním životem a objevují se v něm momenty, které neznají ani čtenáři jinak velmi kvalitních fantasy knih.

Seriálová Hra o trůny však opět vytahuje svá osvědčená esa – především skvělý casting. Tedy dobře vybrané herce počínaje trpaslíkem Tyrionem Lannisterem (Peter Dinklage), který ve 4. řadě zabil svého otce, přes Johna Sněha (Kit Harington), po dceru již dávno popraveného Eddarda Starka Aryu (Maisie Williams). Právě ta na konci 4. řady kapitánovi lodi předávala minci se slovy „Valar morghulis“ (Každý musí zemřít) a odplouvala do dalekého přístavu Braavos.

Martellové z Dorne: Točilo se ve Španělsku

Vedle řady nových postav se tak dostaneme i na nová místa. Především však do Dorne, odkud pocházela Rudá zmije, princ Oberyn Martell. Ten se ve 4. řadě postavil v souboji za trpaslíka Tyriona a zaplatil za to cenu nejvyšší – zabil ho obrovitý hrdlořez Hora. Tyrion se následně dal na útěk z Králova přístaviště, kde mu šlo o život.

Dorne do seriálu přinese i další nové postavy, třeba Oberynova královského bratra, který však trpí padoucnicí. Rod Martellů slibuje i další nové tváře. Včetně Oberynových dcer. Podíváme se však i do nových lokalit – kvůli písečnému Dorne se natáčelo ve Španělsku.

Trailer na 5. řadu Game of Thrones

Zajímavou podívanou slibuje i trailer na pátou řadu. „Není žádná spravedlnost na tomto světě. Ne, pokud to neuděláme: Pomstít je,“ říká Malíček a drží v rukách hlavu Sansy Stark. Co plánují? „Nechystám se zastavit to kolo, chystám se ho rozbít,“ říká odhodlaně Daenerys Targaryen, zatímco John Sníh se chystá do další bitvy s divokými a Arya Stark přichází do chrámu Černé a bílé.

Varys v rozhovoru s Tyrionem mluví o tom, že by sedm království potřebovalo někoho s mocnou armádou, koho by všichni milovali a měl správné rodové jméno. „Hodně štěstí s jeho hledáním,“ reaguje trpaslík. „Kdo říkal něco o něm?“ ptá se Varys. Dít se toho opět bude hodně!

Na HBO se seriál Hra o trůny (Game of Thrones) bude opět vysílat od 12. dubna. Že je Hra o trůny fenoménem i v Česku, dokazuje její nadstandardní hodnocení na ČSFD.cz – 92% a pozice 5. nejlepšího seriálu všech dob!

Jaké jsou nové postavy a herci v 5. řadě Hry o trůny?

Doran Martell – Pán Slunečního oštěpu, starší bratr Oberyna Martella, kterého zabil v souboji Hora. Dorana si zahraje Alexander Siddig.

Trystan Martell – Doranův syn (Toby Sebastian), zasnoubený v Dorne s princeznou Myrcellou Baratheon (Nell Tiger Free). Myrcella je dcerou Cersei Lannister, která ji vydává za potomka svého zesnulého manžela krále Roberta, má ji však s bratrem Jamiem.

Nymeria Písek – nemanželská dcera prince Oberyna a válečnice s bičem (Jessica Henwick).

Obara Písek – nejstarší z dcer prince Oberyna (Keisha Castle-Hughes).

Tyene Písek – nejmladší z dcer prince Oberyna (Rosabell Laurenti Sellers).

Areo Hotah – kapitán stráží prince Dorana (DeObia Oparei).

Yezzan – bohatý otrokář z Braavosu (Enzo Cilenti).

Nejvyšší vrabčák – duchovní, který vede lidové hnutí „vrabčáků“ a v Králově přístavišti získává čím dál tím větší moc (Jonathan Pryce, zahrál si např v Pirátech z Karibiku či Evitě).