Hollywoodská hvězda navštívila Irák již popáté. Na tiskové konferenci uvedla, že pomalé financování pomoci pro uprchlíky v Sýrii a Iráku vyvolalo humanitární krizi, která povede ke katastrofě, jestliže se s tím něco nezačne dělat. 

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, jehož velvyslankyní dobré vůle Jolie je, nedávno uvedl, že dosud obdržel jen 53 procent ze slíbených 337 milionů dolarů (8,4 miliardy Kč), které potřeboval v loňském roce na pomoc takzvaným vnitřním uprchlíkům v Iráku a Sýrii.

„Lidé, které jsem potkala, potřebují vědět, že při nich budeme stát. Je třeba je podporovat, aby mohli přežít každý další den, kdy zůstávají bez střechy nad hlavou. A také potřebují vědět, že se budou moci jednou vrátit domů,“ uvedla Angelina Jolie. „Miliony lidí jsou vnitřními uprchlíky a přes pět milionů lidí jen v Sýrii zoufale potřebuje humanitární pomoc. Platí za naše kolektivní selhání ohledně ukončení konfliktu, což vedlo k tomu, že se dostali k moci extremisté,“ dodala. 

Podle UNHCR kvůli bojům uprchlo ze Sýrie do Turecka, Libanonu, Jordánska, Iráku a Egypta již více než 3,8 milionu Syřanů. Dalších 7,6 milionu obyvatel Sýrie je takzvanými vnitřními uprchlíky. O střechu nad hlavou přišlo kvůli násilí asi 1,8 milionu Iráčanů. 

Fotogalerie
8 fotografií