Ve věku sedmdesáti let zemřel populární anglický zpěvák Joe Cocker, známý svým chraplavým hlasem. Několikrát vystupoval i v České republice. Oznámila to dnes britská televizní stanice BBC s odvoláním na Cockerova agenta Barrieho Marshalla. Zpěvák podle něj podlehl rakovině plic.

Cocker byl specialistou na rockové balady. „Byl prostě jedinečný,“ uvedl Cockerův agent Barrie Marshall. „Zaplnit tu prázdnotu, kterou zanechal v našich srdcích, bude nemožné,“ dodal.

Bubeník Beatles Ringo Starr na komunitní síti Twitter uvedl: „Na shledanou a Bůh žehnej Joe Cockerovi.“ „Byl to jeden z nejskromnějších lidí, které jsem kdy potkal,“ reagoval zase Edgar Berger z hudební společnosti Sony Music Entertainment International. Jeho hlas „navždy zůstane v našich vzpomínkách“, dodal. Ke Cockerově smrti se na Facebooku vyjádřil i Eric Clapton.

Cocker zažil během své kariéry i divoké období, kdy v 70. letech holdoval alkoholu a drogám. Ze závislosti se po letech přece jen vymanil. Držitel cen Grammy, Zlatý glóbus i Řádu britského impéria se několikrát dokázal na špičku vrátit ze zapomnění, například v roce 1994, kdy vydal album Have A Little Faith. Poslední deskou umělce, který se označoval za klasického bluesového zpěváka, bylo předloňské album Fire It Up.

Cocker se narodil 20. května 1944 jako John Robert Cocker v Sheffieldu. Začínal jako bubeník v kapele The Cavaliers a na sklonku 60. let vystupoval s kapelou The Grease Band. První vrchol popularity zažil jako zpěvák v roce 1969 na legendárním festivalu Woodstock, kde si diváky podmanil živelným soulovým podáním písně With a Little Help from My Friends od Beatles. 

Proslavil se hlavně coververzemi, z nichž některé jsou známější než verze původních interpretů. K těm nejslavnějším patří písně od Beatles, například hit You Are So Beautiful od Billyho Prestona či Unchain My Heart od Raye Charlese. Cocker několikrát koncertoval v České republice, poprvé v červnu 1998 v Ostravě, naposledy loni v květnu v pražské O2 areně.

Fotogalerie
8 fotografií