Herzigové bylo šestnáct, když ji Milada Karasová objevila pro francouzskou modelingovou agenturu. Zatímco maminka ji pustit nechtěla a o Evu se bála, tatínek ji naopak podporoval. „Vždyť tam bude jenom tři měsíce,“ říkal jí. Jenomže Eva zazářila a její kariéra trvá už 25 let.

Do Paříže tehdy odjela společně s Terezou Maxovou a setkala se tam i s Pavlínou Němcovou. Začátky byly krušné, holky neuměly jazyky, do bohémské Francie přišly z komunisty izolovaného Československa. „Platily jsme za obrovské exoty, chodili se na nás dívat, jak vypadáme, co jíme a tak. Bylo kolem nás pěkné haló,“ přiznala Herzigová v rozhovoru pro Reflex, který si můžete přečíst zde.

„Holky jely do neznáma, nebyly připravené na život na Západě,“ vzpomíná dnes jejich objevitelka Karasová, která jim zpětně vysekla poklonu za odvahu, že to tenkrát riskly. „Bydlely tehdy v apartmánu s majitelkou agentury, měla je pod kontrolou, posílala je na jazykové kurzy, na castingy, oblékla je,“ říká Karasová.

Mumraj kolem dívek z východního bloku byl tak velký, až si jich všimla televize. Když o dva měsíce později přišel konec režimu, štáby s českými začínajícími modelkami odjely zpět do jejich vlasti, kde je točily v rodinách, natočily jejich rodiče, školu, kamarády… „Já byla z ryze nekomunistické rodiny, tatínek byl dělník, dělal v uhelných dolech, to se jim líbilo,“ líčí dnes Eva tehdejší zájem Francouzů.

Z její první polistopadové návštěvy doma vznikla série pozoruhodných fotografií, které si můžete prohlédnout v galerii.

Video
Video se připravuje ...

Tohle neměl nikdo vidět! Huličský mejdan Asterové, Macháčka a Herzigové! Mirka, Dvořáková, David Kundrát, Martin Hykl

Fotogalerie
20 fotografií