Moscow City Ballet založil v roce 1988 ruský choreograf Viktor Smirnov-Golovanov zvaný Viktorovič, který si vychoval jedny z nejlepších baletních tanečnic a tanečníků na světě. Dnes tento sbor vede jeho manželka Ludmila Naroubaschenko.

Ta se do České republiky se souborem, který 30. listopadu v Praze v Kongresovém centru a 4. prosince v Multifunkčním aulu Gong v Ostravě vystoupí se slavnou choreografií Labutí jezero, velmi těší. „V Praze jsme byli několikrát, je to nádherné město, jedno z nejkrásnějších. Někdy máme možnost projít se po Praze, jindy bohužel máme pouze představení a odjíždíme, protože není času nazbyt,“ svěřila se Naroubaschenko s tím, že kolikrát se stane, že  když mají představení, stráví tanečníci někdy i osm hodin v divadle.

V jednom z nejslavnějších souborů se udrží jen ti nejlepší. Ti, kteří mají sílu ducha, charakteru a také pevnou vůli. Tanečníci denně dřou, trénují a také se musí omezovat v jídle. Přísné diety ale nedrží. „Nemyslím si, že moje děvčata drží nějakou přísnou dietu. Jsou to dospělí lidé, nemohu jim nic zakazovat. Ale dobře vědí, že více jídla zvyšuje tělesnou hmotnost. Já jsem se například snažila při obědě jíst méně, jíst více ovoce a zeleniny, salátů, nejíst pečivo, nejíst pozdě večer. Můžou si dát čokoládu, ale není třeba jíst tučné maso a cpát se pečivem a bonbony,“ zdůraznila Ludmila.  

S mnohočlenným týmem přijede do Prahy i několik kostymérů, kteří se starají o garderobu. Celkem jich je zhruba 54. Kromě kostýmů zajišťují i baletní boty tzv. piškoty. Dříve prý měly primabaleríny jedny piškoty na dvě představení, takže s sebou vždy tahaly kufry plné piškotů, dnes se vyrábějí kvalitnější, a tak v nich lze tančit třeba i měsíc.  

Fotogalerie
3 fotografie